Güncelleme Tarihi:
Rudaw’ın haberine göre, Barzani toplantıda sert eleştirilerde bulunarak, “Partiniz en büyük zulmü de siz bakanlara yaptı. Lütfen istifalarınızı sunun ve Süleymaniye’ye dönün” dedi.
KRİZİN NEDENİ: MAAŞLARIN ÖDENMEMESİNE ÖFKE
KDP, meclis başkanının da mensup olduğu Süleymaniye merkezli Goran partisini, son haftalarda beş kişinin yaşamını yitirdiği, onlarca kişinin yaralandığı şiddetli gösterilerin arkasında olmakla suçluyor.
Geçen hafta boyunca yüzlerce gösterici Süleymaniye, Halepçe, Raniye, Kalar ve diğer bazı kent ve kasabalarda sokağa dökülerek maaşların ödenmesindeki gecikmeyi protesto etmişlerdi.
Kürdistan bölgesi nüfusunun çok önemli bir kısmı bölgesel hükümetin bağladığı maaşlar ve sosyal ödeneklerle geçiniyor.
Goran ve KYB'nin (Kürdistan Yurtsever Birliği) güçlü olduğu Süleymaniye eyaletinde öfkeli göstericiler KDP binalarına saldırarak ateşe vermişti.
Öte yandan gösterilerin nedeni olarak maaş krizi gösterilse de eylemcilerin, memur olmayan gençlerden oluşması ve daha çok Goran Hareketi'ne mensup olmaları öne sürülerek "asıl hedef Mesut Barzani" değerlendirmesinin yapılmasına neden oluyor.
Irak'ın diğer bölgelerine göre Saddam Hüseyin rejimi devrildiğinden beri hep nispeten istikrarlı olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi bölgesinde, uzun zamandır böylesi büyük bir siyasi kriz yaşanmadı.
GORAN HÜKÜMETTEN DE DIŞLANIYOR
Goran partisi dün de bir açıklama yaparak, KDP'nin "Goran mensubu bakanlar artık Erbil'e gelmesin" mesajını verdiğini bildirmişti.
KDP'nin üst düzey yetkililerinden Hemin Hawrami de Twitter'dan "Goran artık hükümetin parçası değil" mesajı vererek bunu doğruladı.
Kriz, bölgedeki eski fay hatlarını zorluyor. Bölge uzun süre Erbil ve Dohuk eyaletlerinin KDP, Süleymaniye'nin ise KYB tarafından yönetildiği iki parça olarak varlığını sürdürmüştü.
KDP, Süleymaniye'de etkili parti olarak KYB'yi de saldırılara engel olamamakla suçluyor.
"GORAN ARTIK HÜKÜMETİN PARÇASI DEĞİLDİR"
KDP Parlamento Grubu Başkanı Ümit Hoşnav, Goran'ın 23 Haziran'dan bu yana "ulusal birliği bozmanın çabası içinde" olduğunu belirterek, "Goran, artık hükümetin bir parçası değildir. Daha önce hükümetin kurulması ve parlamento başkanlığına dair yaptığımız anlaşma bitmiştir" dedi.
KDP olarak iki idareli yönetime karşı olduklarını da vurgulayan Ümit Hoşnav, "Geçmişte de böyle bir sonucun meydana gelmemesi için tüm çabamızı ortaya koyduk. Goran, Kürdistan'ı parçalayarak iki idareli bir sisteme doğru götürmek istiyor. Fakat buna izin vermeyeceğiz. KYB'den bu konuda olumlu beklentiler içindeyiz" şeklinde konuştu.