Güncelleme Tarihi:
IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi’nde (IKBY) sular durulmuyor. IKBY’de muhalif cephenin önde gelen partilerinden Goran (Değişim) Hareketi ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) güçlü olduğu Süleymaniye kent merkezinde bazı öğretmenlerin geciken maaşlar, pahalılık ve yolsuzluk karşıtı pazartesi günü başlayan protestosu kısa sürede kitlesel gösterilere dönüştü. Süleymaniye kent merkezinde başlayan gösteriler daha sonra birçok ilçeye yayıldı. Çoğu öğretmen, öğrenci ve kamu görevlisi yaklaşık bin 250 kişi önceki gün Kürt güvenlik güçleriyle çatıştı.
‘KAYGI DUYUYORUZ’
Süleymaniye vilayet yetkilileri Kifri, Takya ve Şamşemal gibi bazı kasabalarda önceki günden itibaren itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, çatışmalarda şimdiye kadar 5 kişi öldü, 93 kişi yaralandı.
Süleymaniye’deki göstericiler siyasi partilerin binalarına da saldırdı. Dünkü gösterilerde, Goran Hareketi’nin Ranye kasabasındaki teşkilat binası ateşe verildi. Yarı özerk bölgesel yönetim ise göstericilerin “meşru” protesto hakkına sahip olduklarını ancak Süleymaniye vilayetinde parti ve kamu binalarını hedef almalarının kabul edilemez olduğunu belirtti.
IKBY’den yapılan yazılı açıklamada, “Kürt bölgesindeki bazı kent ve kasabalarda başvurulan şiddet ve kaba eylemlerden kaygı duyuyoruz” denildi. IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ise salı günkü Almanya ziyareti sırasında yaptığı açıklamada “Öfkeniz anlaşılabilir ve hepinizi duyuyorum. Ancak şiddet kabul edilemez ve barışçıl gösteriler yapmanızı rica ediyorum” dedi. Irak Başbakanı Haydar İbadi, IKBY’den barışçı gösterilere saygılı olmasını istedi.
2 PARTİ KARAR ALDI
Muhalefet cephesindeki Goran Hareketi ve İslami Toplum Partisi (Komel) politbüro üyeleri, Süleymaniye’de süren olayları görüşmek üzere bir araya geldi. Taraflar, hükümetten çekilme kararı aldı. Goran’ın, IKBY Meclis Başkanlığını da bırakacağı belirtildi.
BİLGİ NOTU: IKBY, merkezi yönetimin ve Türkiye de dahil birçok ülkenin tüm itirazlarına rağmen 25 Eylül’de tek taraflı olarak bağımsızlık referandumuna gitmişti. Referandumdan ‘bağımsızlık’ kararı çıkarken, yönetim bölge üzerindeki denetimini sıkılaştırmıştı. Referandum bölgedeki ekonomik krizi daha da derinleştirmişti.