Güncelleme Tarihi:
GÖÇ BALKANLAR’A KAYDI
Suriye ve Irak’taki iç savaşın derinleşmesi, Afganistan, bazı Afrika ülkeleri ve Ortadoğu’daki bölgesel kriz ve çatışmalar; özellikle bu bölgelerden Avrupa’ya mülteci ve kaçak göçmen sayısının geçen yıllara kıyasla yüksek oranda artmasına yol açtı.
Yunanistan’daki ekonomik ve siyasi kriz, sınır güvenliğinde zaafa yol açarken, artık daha fazla mülteci Balkanlar üzerinden Avrupa’ya gitmeye çalışıyor. Avrupa’ya geçen göçmen sayısında en yüksek artış ise Balkanlar’da yaşandı. Frontex’e göre Balkanlar’da Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan ve Macaristan’ı da içine alan güzergâhta tespit edilen göçmen sayısında, bu yıl 2014’e kıyasla yüzde 880 oranında artış oldu.
AVRUPA’YA GÖÇTE REKOR
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin verdiği bilgiye göre; 2015’in ilk altı ayında savaştan veya krizden kaçarak Akdeniz ve Ege’yi geçerek Avrupa’ya geçen kişi sayısı da tarihi rekor kırdı. BM’nin raporuna göre Yunanistan ve İtalya’ya giren mültecilerin üçte birini Suriye vatandaşları oluşturdu. En çok mülteci gelen ülkeler arasında ikinci sırada Afganistan, üçüncü sırada ise Doğu Afrika’nın kuzeyindeki Eritre yer aldı.
6 AYDA 80 BİN GÖÇMEN
Avrupa Birliği’nin üye ülkelerde sınır kontrolünün sağlanmasında operasyonel işbirliği amacıyla kurduğu Frontex’in verilerine göre, 2015’te Ocak'tan Haziran'a kadar olan sürede Türkiye’den Yunanistan’a 79 bin mülteci kaçak yollardan girdi.
Bunlardan bir kısmı Yunanistan’da kaldı, 67 bini ise Makedonya ve Sırbistan üzerinden Macaristan’a geçti. 2015’te Macaristan’a kaçak yollardan giren toplam göçmen sayısının 81 bini geçtiği, bu rakamın yıl sonuna kadar 150 bine ulaşılacağı tahmin ediliyor.
MACARİSTAN’A KAÇAK GİRİŞ 4 BİN DOLAR
Macaristan sınırında yakalanan kaçak göçmenler, bu güzergâhı seçme sebeplerini “kaçakçıların bu yolu tavsiye etmesi ve daha ucuz olması” olarak açıklıyor. Türkiye’den Macaristan’a ulaşmanın bedeli kişi başı 1000 - 4000 dolar arasında değişiyor. Göçmenlerin önemli bir kısmı, yolda insan kaçakçılarının şiddet ve tacizine uğradıklarını da anlatıyor. 2015’in ilk altı ayında Avrupa’ya gitmeye çalışırken toplam bin 865 kişinin yolda hayatını kaybettiği belirtiliyor.
GÜVENLİK ÇİTİ KURUYOR
Schengen ülkesi olan Macaristan, kaçak göçmenlerin önüne geçebilmek için Sırbistan sınırına 175 kilometre uzunluğunda bir güvenlik çiti kuracağını açıkladı. Macaristan hükümeti, çiti geçici bir çözüm olarak gördüklerini, ancak “insan akşını durdurabilmek için bulabildikleri tek hızlı çözüm” olduğunu vurguladı.
AB’YE GÖÇÜN ANA GÜZERGÂHLARI:
1- Kuzey Afrika’dan İtalya ve Malta’ya: Bu güzergâh, 2013’ten beri AB’ye kaçak göçün ve mülteci akınının merkezlerinden. Daha çok Sahra altı Afrika ülkeleri, Libya, Suriye ve Irak’tan kaçanlar kullanıyor. Frontex’e göre geçen yıl 170 bin 800 göçmen bu güzergâhı kullandı, bu yıl 1 milyona yakın göçmen bekleniyor.
2-Türkiye’den Yunanistan ve Bulgaristan’a: Midilli, Sakız, Kos ve Samos adaları başta, Türkiye kıyılarına yakın Yunan adaları göçmenlerce en çok kullanılan güzergâh. Çoğunluğunu Suriyeli, Iraklı, Afgan ve Somalili göçmenler oluşturuyor. Yunanistan’a ulaşanların büyük bir kısmı buradan Sırbistan’a ve Macaristan’a, oradan da Almanya başta Batı Avrupa ülkelerine GÖÇ ediyorlar.
3- Kuzey Afrika’dan İspanya’ya: Bu güzergâhı kullananların büyük çoğunluğu; Fas sınırında İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı olan Ceuta ve Melilla’dan yola çıkıp Cebelitarık Boğazı’nı geçerek İspanya’ya ulaşıyorlar.