İğnesiz aşılar geliyor

Güncelleme Tarihi:

İğnesiz aşılar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Çocukların korkulu rüyası, can yakan iğneler tarihe karışıyor. Amerikan bioteknoloji şirketleri, insanın bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla, yiyeceklerden genetik mühendisliğiyle elde edilen aşılar geliştiriyor. Sıtma hastalığına karşı genetik süt, sarılık için genetik muz yapılıyor. Bu yeni aşılar enjeksiyonla değil, aynı Uzay Yolu dizisindeki gibi doğrudan deri hücrelerine püskürtülecek.

Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü şeflerinden Gregory Milman önceki gün yeni aşılarla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

‘Çok heyecan verici bir teknoloji. Henüz gelişim aşamasında, ancak çalışmalar hızla ilerliyor. Milyonlarca dolarlık sağlık fonlarından yararlanan bu şirketler yenilebilir olanlar dahil pek çok aşı üzerinde çalışıyor. Dört yaşına kadar bir çocuk ortalama 15 aşı oluyor. Bilim-kurgu aşılar sadece acıyı yok etmeyi değil, maliyeti düşürmeyi ve geleneksel olanlardan daha kapsamlı bir koruma sağlamayı da vaat ediyor. Aviron şirketi yıl sonunda Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) başvurup, burun spreyi şeklindeki grip aşısı için onay isteyecek. Yetişkinler üzerindeki deneylerini tamamlamak üzere olan Aviron'a göre, yeni aşı FluMist % 90 daha etkili, vücutta güçlü, farklı bir tepki yaratıyor.'

‘Aşı mutfağı’ndan sorumlu olduğunu kaydeden Maryland Üniversitesi'nden Dr.Myron Levine gelecekte tüm aşıların ya burundan ya da gastrointestinal yoldan verileceğini belirtti. İshale karşı çiğ patatesin iyi gelmesinden ilham alan araştırmacılar, aşı yerine geçebilecek ve yenilebilecek bitkiler üzerinde de çalışıyorlar. Aşıların gelecekte bebekler için püre muzlara, kurutulmuş domateslere, muz çipslerine dönüşeceği ve konserve şeklinde satılacağı kaydediliyor. Genetik yapı taşları DNA ile adlandırılan ‘DNA aşıları’ gelecek yüzyılın insanı beslenirken bağışıklık sistemini güçlendirme kolaylığına kavuşacak.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!