Güncelleme Tarihi:
SURİYE’de Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı güçlerin çatışmasızlık bölgesi İdlib’in güneyini hedef alan saldırılarının devam etmesi üzerine bölgede endişe duyulan göç hareketliliğinden ilk sinyaller gelmeye başladı. Haftalardır karadan ve havadan yoğun şekilde bombalanan İdlib’in güneyine inen M5 karayolu üzerinde bulunan Han Şeyhun’da sivillerin dayanacak gücü kalmadı. Her türlü zor koşullara rağmen bölgede kalmaya devam eden halkın artık kamyonetlerle kasabadan ayrılmaya başladığı bildirildi. Suriye’deki iç savaş ile ilgili bilgi paylaşan internet sitelerinde de göç hareketliliğinden ilk fotoğraflar yayınlandı. Han Şeyhun, Nisan 2017’de rejim güçlerinin kimyasal saldırısına hedef olmuş ve onlarca kişi yaşamını yitirmişti.
VARİL BOMBALARI
Yerel kaynaklar, rejim güçlerinin saldırılarını şu an varil bombaları ile yaptığı, halkın iki yıl önceki kimyasal saldırıyı unutmadığı ve bu nedenle bölgede kalmaya devam eden sivillerin de bu korkuyla evlerini terk etmeye başladığı bilgisini paylaştı. Sivillerin ilk aşamada kuzeyde İdlib’in merkezine yöneldiği, bazılarının da Türkiye sınır hattında bulunan çadır kentlere doğru hareketlendiği ifade edildi. Türk yetkililer, sınırın Suriye tarafında bulunan mülteci kamplarında her türlü önlemin alındığını söyledi.
TARLALAR DA HEDEF
Türk kaynaklar, Esad’ın yılbaşından bu yana sürdürdüğü saldırılarla güneyde baskıyı artırarak sivil halkın bölgeyi tamamen boşaltmasının planlandığını, bu planın devreye girmesi için özellikle İran bağlantılı milisler ile Rusya’nın hava desteğinin önemli rol oynadığı görüşünü dile getirdi. Halkı göçe zorlamak için özellikle İdlib’in güneybatısında bulunan Gab düzlüklerindeki ekili arazilerin de rejim güçlerince bombalandığına dikkat çekildi.
BAGUZ’DAN 2 BİN SİVİL DAHA TAHLİYE EDİLDİ
ABD destekli SDG unsurları, Suriye’de DEAŞ’ın elinde kalan son belde olan Baguz’da dün 2 binden fazla sivili daha tahliye ettiklerini duyurdu. İngiliz Reuters ajansına konuşan bir SDG sorumlusu, önceki gün 24 saatte 6 bin 500’den fazla sivilin yerleşimden tahliye edildiğini belirtmişti. Tahliye edilenlerin arasında yüzlerce silahlı örgüt militanı da bulunuyor. SDG, kısa süre önce sivillerden dolayı operasyonu yavaşlattığını da açıklamıştı. Bu arada Baguz’dan tahliye edilen bazı kadın görgü tanıkları Fransız AFP’ye yaptıkları açıklamada, beldede insani durumun çok kötü olduğunu, aylardır kirli su içtiklerini, sokaklarda kadın ve çocukların yanmış cesetleri olduğunu söyledi.
‘ABD, IRAK’TAKİ SİLAHLARI SURİYE’YE YOLLADI’
ARAP yayın organı Al Monitor’a göre ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2018 yılının ikinci yarısında, Irak’ta konuşlandırılmış milyonlarca dolarlık silah ve teçhizatı Suriye’ye yönlendirdi. Bu kaynak aktarımıyla ilgili de Amerikan Kongresi’ne bilgilendirme yapıldı. Bunlar arasında 50 Humvee, 20 mayına dayanıklı araç, 700 hafif tanksavar, 40 geliştirilmiş zırhlı araç gibi unsurlar da yer alıyor. Pentagon Sözcüsü Sean Robertson iddialarla ilgili yorum yapmadı.
SDG’YE YARDIM
Ancak Irak’taki Amerikan askeri donanımının, en büyük bileşenini terör örgütü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) terör örgütü DEAŞ’a karşı operasyonlarda kullanılmak üzere verildiği belirtiliyor. Al Monitor’a konuşan Amerikan düşünce kuruluşu Center for a New American Security’den Nick Heras, “Ekipman özellikle, güçlendirilmiş DEAŞ savunma hatları ile ilerlemeyi yavaşlatmak için yaygın şekilde kullanılan bomba yüklü araçların üstesinden gelmelerine yardım edecek” dedi.