Güncelleme Tarihi:
Görev döneminin son ‘Birliğin Durumu’ konuşmasını yapan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Suriye krizinin, 2’nci Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupalıların faydasını gördüğü uluslararası düzenin giderek artan şekilde sorgulandığının kanıtı olduğunu belirtti. Juncker, “Bugünün dünyasında Avrupa artık dün verilen sözlerin bugün hâlâ güvenilebilir olduğundan emin olamaz. Dünün ittifakları yarının ittifakları olmayabilir” diye konuştu. AB’de çok sayıda değişikliğe de işaret eden konuşmada Juncker’in öne çıkan öneri ve vurguları şunlar:
İDLİB’DEKİ DURUM: Suriye’de devam eden krize değinen Juncker, “İdlib bizim için derin bir endişe kaynağı olmalıdır. Çok kısa sürede yaşanacağı açık olan bu insani felaket karşısında sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.
YENİ SINIR GÜCÜ: Juncker, özellikle mülteci akınına karşı dış sınırların etkili şekilde korunmasını sağlamak amacıyla 10 bin kişilik sınır koruma gücü oluşturulmasına vurgu yaptı. 2020 yılında devreye girmesi öngörülen ve genişletilmiş yetkilerle donatılacak güç kalıcı olacak ve kara, deniz, hava unsurlarından oluşacak.
DOLAR YERİNE EURO: ABD ile özellikle ticaret alanında yaşanan sorunların da etkisiyle ticarette dolar yerine Euro’nun öne çıktığı bir yaklaşım benimsenmesini savunan Juncker, AB’nin 300 milyar Euro’yu bulan enerji ithalatında ABD’nin payının yüzde 2 olmasına rağmen ticaretin dolarla yapılmasını ‘saçma’ olarak niteledi.
SAAT DEĞİŞİKLİĞİNE SON: Juncker, AB ülkelerinin yılda iki kez saat değişikliğine gitme uygulamasının sona ermesini istedi. Buna göre AB ülkeleri vatandaşlarının yaz saatinde mi kış saatinde mi yaşayacağına karar verecek.
TÜRKİYE’YE DEĞİNMEDİ
AB Komisyonu Başkanı Juncker, 2015’ten beri yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında ilk kez doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye’ye yer vermedi. Juncker, 2015’teki konuşmasında Türkiye’ye mülteci krizi bağlamında değinerek, “Türkiye’yi alkışlamak istiyorum” demişti. Türkiye, 2016’daki konuşmada ise ülkedeki idam cezası tartışmaları bağlamında isim verilmeden yer aldı. Juncker, idam cezasına karşı oldukları mesajını vermişti. Juncker’in 2017 konuşması ise Türkiye açısından oldukça olumsuzdu.