Güncelleme Tarihi:
Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Astana toplantısında uzlaşılan Suriye’de çatışmasızlık bölgeleri kurulması anlaşması kapsamında İdlib bölgesinde ateşkesi gözlem misyonunun Türkiye’nin üstlenmesinin önerildiğini söyledi.
Türk İşbirliği Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Saraybosna’daki yeni hizmet binasının açılışını yapan Başbakan Yardımcısı Kaynak, önceki gün ziyaret dönüşü uçakta Hürriyet’e konuştu. Veysi Kaynak, “Astana’da teklif ettiler. Orada kuşak oluşturun diyorlar. Türkiye’nin sınır güvenliği için gerekli. Çünkü hemen burnumuzun dibinde, aylarca Bayırbucak Türkmenleri bombalandı. Fırat Kalkanı bölgesi ile İdlib arasında büyük bir Afrin bölgesi de PYD’nin kontrolünde. Orada güvenliğimizi tesis etmemiz lazım” dedi.
AKİL TEPESİNDE ÜS
El Bab bölgesinde DEAŞ’la yoğun çatışmalar yaşanan stratejik Akil Tepesi’nde Türkiye’nin askeri üs kurmak istediğini belirten Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak özetle şunları söyledi:
“Genelkurmay, Suriye’de, uluslararası camianın bilgisi dahilinde üsler tespit ediyor. Orada kuvvet sayısı azaldı. Bir ara Suriye’deki kuvvet sayımız 8 binlere çıkmıştı. Şimdi azaldı, birliklerin sayısı bin 500 civarına indi.
Çobanbey’de sıfır noktasına üssümüz var. Aslında yapmaya çalıştığımız Suriye’nin kendi insanlarını eğiterek polis ve jandarma gücü oluşturmak. El Bab’a hakim tepede hem jandarma hem askeri üssümüzü tesis etmek istiyoruz. Şu anda kendi jandarma ve polis unsurlarımızla da destek veriyoruz.
DEAŞ, El Bab’da bütün kamu binalarına girmiş karargâh olarak kullanmış. Civardaki binalarla birlikte tahrip ederek çıkmış. El Bab’da içme suyu ve elektrik yok. Bu nedenlerle Suriyelilerin dönüşü Cerablus’taki gibi hızlı olmuyor.
Problemli yerlerden biri Azez. Yaz sonunda orada parlamentoyu, pazar yerini ve mahkemeyi bombaladılar. Orayı stabil hale getirmek gerek. Çünkü bir tarafta Afrin, diğer tarafı Halep, öbür tarafı Dabık, diğer bir uzantısı El Bab.”
Fırat Kalkanı bölgesinde 250 bin evsiz var
Fırat Kalkanı bölgesinde yaklaşık 66 bin öğrencinin eğitim gördüğünü belirten Kaynak, şöyle devam etti: “Diyanet İşleri Başkanlığı tahrip edilen camileri onarıyor. İnsanlar bölgede arazilerinin pek çoğunu ektiler. Biz de gübre ve hayvanlarını aşılamaları gibi yardımlarda bulunduk. Sivil hayata kısa sürede geçecekler Azez’le Cerablus arasında. Ancak başını sokacak yere ihtiyacı olan 250 bin kişi var. 100-120 bini çadırda kalıyor. Diğerlerinin hiç bir yerleri yok, ağaç altında yaşıyorlar. Hastane, okul ve camilerin tamiri, ayrıca açık alanda kalan insanlara hafif çelik prefabrik alanlar yapmak ve hali hazırdaki 10 bin kişilik çadır kampı nizamiyeli, güvenlikli hale getirmek istiyoruz. Bu acil işler için 2.5-3 milyar TL’ye ihtiyaç var.”