Güncelleme Tarihi:
Hürriyet’in sorularını yanıtlayan AB Büyükelçisi Christian Berger özetle şu açıklamalarda bulundu:
TÜRKİYE’Yİ TAKDİR EDİYORUZ
“İdlib ve Suriye konusunda çok ortak noktamız var. Her iki taraf da İdlib’deki durumun insani felakete dönüşebileceği, göç hareketinin yayılmasıyla birlikte yeni güvenlik riskleri oluşabileceği değerlendirmesini yapıyor. Bu kapsamda, Türkiye’nin İdlib’e bir saldırıyı ve kıyımı önlemeye dönük diplomatik adımlarını tamamen takdirle karşılıyoruz. BM Güvenlik Konseyi’ndeki 8 AB ülkesi, 10 gün önce bir açıklamayla Türkiye’nin çabalarını desteklediklerini açıklamışlardı. İleriki günlerde AB üye ülkeleri Türkiye, Rusya ve İran’la konuyu ele alacak. Bu da güçlü bir mesaj vermek için iyi bir fırsat olacak. Aynı şekilde, BM Genel Kurulu çerçevesinde AB, Suriye konusunda bir toplantı yapacak ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da orada olacak. Yani Türkiye, orada güçlü bir sesle temsil edilecek. Bütün bunlar, Suriye ve sınırdan kaynaklanabilecek zor kriz durumlarıyla Türkiye ve AB’nin ancak birlikte başa çıkabileceğinin göstergeleri. Hem olası bir göçmen hareketi, hem bunun yayılma potansiyeli Türkiye ve AB’yi risk ve sınamalara karşı yan yana getiren durumları oluşturuyor.
EKSTRA YARDIMA HAZIRIZ
Türkiye’nin karşı karşıya olduğu durumun gayet farkındayız. Bir taraftan 3,5 milyon göçmen ağırlıyorsunuz. Diğer taraftan ise sınırın öte tarafında yaşanabilecek bir insani felakete gözünüzü kapatamazsınız. Bu yüzden buna dönük hazırlıklı olmalıyız. Şu anda zaten mali yardım sağlıyoruz ama ekstra yardıma da hazırlıklıyız. Brüksel’deki insani yardım bölümü, sahadaki partnerlerle zaten temas içinde. Gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz.
TİCARİ İLİŞKİLER GELİŞMELİ
AB Komisyonu Başkanı Juncker, demokratik, istikrarlı ve refah içindeki bir Türkiye’nin AB’nin çıkarına olduğunu söyledi. Türkiye, AB’nin güney kanadında yer alan büyük bir komşu ülke. İstikrarlı ve refah içindeki Türkiye’nin AB’ye de güçlü etkileri oluyor. Ticaret rakamları da bunu söylüyor zaten. AB, Türkiye’nin birinci ticari partneri, Türkiye de AB’nin 5’inci. Bunu korumak ve geliştirmek durumundayız. Öte yandan Avrupa, Türkiye’de birinci sıradaki dış yatırımcı konumunda. Yani Türk ekonomisinin istikrarı ve gelişmesinde uzun yıllar boyunca önemli bir çıpa oldu.
HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ÖNEMLİ
Türkiye ile bakanlar düzeyinde gerçekleştirdiğimiz toplantılarda piyasalar açısından da önemli olan birçok konuyu konuşuyoruz. Şunu unutmamak lazım: Türk ekonomisini uzun vadede dayanıklı kılan önemli unsurlar var. Bunlardan biri iyi eğitimli güçlü ve genç işgücü; diğeri de çok başarılı girişimcileri. Dolayısıyla Türkiye, bu kaynaklarını iyi kullanıp makroekonomik dengelerle ilgili adımlarını atabilirse, ekonomik durum yeniden iyileşecektir. Ve yatırımcılara yeniden güven aşılanacaktır. Hukukun üstünlüğünün nasıl güçlendirileceği de konuştuğumuz konular arasında. Çünkü hukukun üstünlüğü iş yapma ortamı açısından da son derece önemli.”
AVRUPA YOLUNA DÖNMENİZİ İSTİYORUZ
“AB Komisyonu Başkanı Juncker’in hep dediği gibi ‘Avrupa yoluna dönmenizi istiyoruz’. Bu yolun birçok unsuru var; reformlar ve Avrupa standartlarının uygulanması gibi. Türkiye zaten birçok Avrupa standartını uygulamayı kabul etmiş bir ülke. Reform Eylem Grubu’nun toplanması, bu yolda daha fazla şeyin yapılacağının işareti. Bu olumlu bir tablo. Şimdi, açıklanan reformların nasıl yaşama geçirileceğini göreceğiz. Yargı reformu, insan hakları reformu gibi birçok madde var o açıklamada.
VİZE VE GÜMRÜK BİRLİĞİ
Bu konulardaki çalışmalar devam ediyor. Vize serbestisi konusunda yaz öncesi bir araya gelmiştik. Bu konuda Türkiye’nin dile getirdiği bazı fikirler de var. Gümrük Birliği konusunda üye ülkelerin almış olduğu bir karar var. Bu konuda Türkiye ile çalışmama kararı. Ama bu birkaç ay önce alınmıştı şimdi siyasi ilişkilerdeki gelişmeler ışığında durum nasıl gelişecek izleyeceğiz.
AB TEMSİLCİLERİ GELİYOR
Türkiye ile AB arasındaki yüksek düzeyli siyasi diyalog toplantısının yakında yapılması kararını aldık. Yakında AB dışişleri ve savunma yüksek temsilcisi Federica Mogherini ve genişlemeden sorumlu üye Johannes Hahn’ı katılımıyla bu toplantıyı gerçekleştirmeyi umuyoruz. AB’nin Ulaştırma Komiseri de İstanbul’da yapılan yeni havalimanının açılışına katılmak üzere Türkiye’ye gelecek.”