İçinde çocuk bulunan otomobile sigara yasağı

Güncelleme Tarihi:

İçinde çocuk bulunan otomobile sigara yasağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2009 10:39

İngiltere'de, yolcuları arasında çocukların bulunduğu otomobillerde sigara içilmesinin yasaklanması istendi.

Royal College Pediyatri ve Çocuk Sağlığı Bölüm Başkanı Prof. Terence Stephenson, BBC için kaleme aldığı makalede, kendisini koruma gücüne sahip olmayan çocukların yetişkinler tarafından korunmayı hak ettiklerini belirterek, çocuk sağlığının hayatın öncelikleri arasında yer alması gerektiğini söyledi.

Hiçbir yetişkinin bir çocuğa sigara ikram etmeyi düşünmediğini, ancak otomobilde çocuklar varken sigara yakabildiğini kaydeden Stephenson, ortamdaki sigara dumanından etkilenen çocuklarda solunum yolları enfeksiyonları, astım, kulak rahatsızlıkları görüldüğüne dikkat çekti.

İçinde çocukların bulunduğu otomobillerde sigara içilmesinin Kanada'nın New Brunswick bölgesi, ABD'nin California eyaleti ve güney Avustralya tarafından yasaklandığına işaret eden Prof. Stephenson, aynı yasağın İngiltere'de de uygulanması gerektiğini söyledi.

Action on Smoking and Health (ASH) adlı sigara karşıtı vakfın yöneticisi Deborah Arnott da otomobillerde sigara içilmesinin tümüyle yasaklanması gerektiğini söyledi.

Otomobilleri, içinde yeterince hava bulunmayan küçük konserve kutularına benzeten Arnott, “Otomobilde bir sigara bile içilse, cam açık da olsa, bu aynı araçta seyahat eden diğer kişiler için büyük miktarda konsantre edilmiş sigara dumanı anlamına geliyor. Etkisi ise bütün gece bir barda sigara içmekten bile büyük oluyor. Bu sadece çocuklar değil, yetişkinler için de son derece tehlikeli” dedi.

Yol güvenliği için çalışmalar yapan Brake adlı vakfın sözcüsü de direksiyon başında sigara içilmesinin sürücünün konsantrasyonunu bozduğunu belirterek, böyle bir yasağı desteklediklerini söyledi.

Sigara içenlerin haklarını koruyan Forest adlı grubun sözcüsü ise, bütün bu görüşlere karşı çıktı ve “Biz de içinde çocuk olan bir otomobilde sigara içilmesini istemiyoruz, ama bunu bir yasağa dönüştürmek polis ve mahkemelerin zamanını boşa harcamak olacaktır” ifadesini kullandı.

İngiltere Sağlık Bakanlığı sözcüsü ise gelecek dönemde sigara yasağıyla ilgili yasanın gözden geçirileceğini ve sınırının genişletilmesine gerek olup olmadığına bu incelemeden sonra karar verileceğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!