Hz. Musa'nın kutsal dağı Ortadoğu'yu karıştıracak

Güncelleme Tarihi:

Hz. Musanın kutsal dağı Ortadoğuyu karıştıracak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Hz. Musa'nın 10 Emir'i aldığı kutsal Sina Dağı'nın üç ayrı ülke topraklarında olduğu iddiaları ortalığı karıştırdı. Bu güne kadar bilinen kutsal dağ Mısır topraklarındaydı. Oysa şimdi İngilizler dağın Suudi Arabistan'da , İtalyanlar ise İsrail'de olduğunu öne sürürken meseleye Mossad da el attı.

Fırtına patladı, yıldırımlar çaktı ve Sina Dağı'nın tepesi alevler içindeyken Tanrı, Musa'yla konuştu... Hem Tevrat hem de İncil, Tanrı'nın Hz. Musa'ya indirdiği 10 Emir'i anlatan bölümlerinde böyle anlatır. Her yıl yüzbinlerce hacı adayı Mısır toprakları içinde yer alan Sina yarımadasındaki Sina Dağı'nı ziyaret eder. Ancak geçtiğimiz günlerde arkeologlar iki tane daha alternatif Sina Dağı bulunca ortalık karıştı. Çünkü, kutsal oldukları iddia edilen dağlardan biri İsrail, diğeri ise Suudi Arabistan topraklarında.

Mısır, turizm gelirini kaybetmek istemiyor, Suudi Arabistan İsrail'in gelecekte toprak talebinde bulunmasından korkuyor. İsrail ise gizli araştırmalar yapıyor.

MOSSAD DEVREDE

Hz. Musa'nın 10 Emir'i taş tabletler halinde aldığı kutsal dağ, 15 asırdır Sina yarımadasının ortasında bulunan 2 bin 200 metre yüksekliğindeki Sina Dağı olarak biliniyordu. Hz. Musa'nın İsrailoğulları'na 10 Emir'i teblig ettiği bu yer, Indiana Jones'un serüven filmleri ve Walt Disney'in çizgi filmi Prince of Egypt'e (Mısır Prensi) konu olmuştu.

İki hafta önce İngiliz arkeolog Lawrence Kyle, ‘gerçek Sina Dağı’nı bulduğunu ilan etti. İngiliz arkeologa göre, gerçek Sina Dağı Suudi Arabistan'ın İsrail ve Ürdün sınırı yakınındaki Haliat el-Bedir. Eski bir pilot olan Kyle iddiasını da şöyle destekliyor:

AÇIN BAKIN

‘Tevrat’a göre, Hz. Musa İsrailoğullarını Mısır'dan vaad edilen topraklara kaçırırken, şimdi Suudi Arabistan topraklarında yer alan Sina çölünün sonuna götürdü. İncil ve Tevrat'ta Sina Dağı'nın Arabistan'da olduğu yazar. İnanmıyorsanız, Tevrat ve İncil'i açın bakın.'

Tel Aviv'de düzenlenen bir arkeoloji toplantısında İsrail gizli servisi Mossad ajanlarının ‘araştırmalarına son ver. Yoksa ailen ve çocuklarını düşünmek zorunda kalırsın’ tehdidinde bulunduğunu öne süren İngiliz arkeolog, Suudi Arabistan toprakları içinde yar alan yeni kutsal dağda İsrail ajanlarının da kazı yaptığını savundu.

3'üncü alternatif kutsal dağ ise, İsrail toprakları içinde yer alan Negev çölünde yer alıyor. Bu iddiayı ortaya atan İtalyan arkeolog Emmanuel Anati, şimdi haritalarda Safron Dağı olarak geçen yerin aslında gerçek Sina Dağı olduğunu savunuyor. Emmanuel Anati, bu dağda ekibi ile yaptıkları kazılar sonucunda 12 sütunlu, bronz çağa ait bir tapınak bulduklarını açıkladı. Tapınağın Firavunlar dönemi Mısır'da köleler tarafından yapıldığını vurgulayan Emmanuel Anati, ‘Tapınağın içindeki sunak 12 sütunla destekleniyor. İncil’e göre, Hz. Musa, 10 Emir'i Sina Dağı'ndan aldıktan sonra bu dağın eteklerine bir tapınak yaptı. Ve tapınakdaki 12 sütun da 12 kabileden oluşan İsrailoğullarını temsil ediyor' dedi.

Alternatif kutsal dağları ortaya çıkartan her iki arkeologun da çok sayıda destekçisi bulunuyor. İsrailli arkeologlar ise, konunun uzun bir süre daha tartışılacağını ve ülkeler arası sorun olmasını istemediklerini söylüyorlar.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!