Hz. İsa’nın yüzü böyle miydi

Güncelleme Tarihi:

Hz. İsa’nın yüzü böyle miydi
Oluşturulma Tarihi: Mart 28, 2001 00:00


Haberin Devamı

Meğer kara kaşlı kara gözlüymüş

İngiliz gazetelerinde yayınlanan fotoğrafına göre, İsa, ablak suratlı, iri burunlu, esmer tenli, kısa kıvırcık siyah saçlı, siyaha kaçan kahverengi gözlü, traşlı sakala sahip ve bugüne kadar ortaya konan, sarı saçlı, mavi gözlü ‘‘Batılı tip’’ İsa ile taban tabana zıt bir görüntü ortaya çıktı.

Manchester Üniversitesi'nde yaratılan İsa'nın bu yeni imajı, 1.yüzyıla ait Yahudi erkek kafatasları üzerinde yapılan incelemelere dayandırılarak geliştirildi. İsa'nın yaşamını anlatan yeni belgeselin yapımcısı Michael Wakelin, 1.yüzyıldan kalma kafataslarının Hıristiyan alemi peygamberinin bilgisayar teknolojisiyle yaratılacak imajına en gerçekçi temeli sağladığını savunurken, bu kafataslarının Kudüs'te bir yıl önce yapılan kazılarda ortaya çıkarıldığını belirtti.

TİTİZ ÇALIŞMA

İlgili her türlü teknik ayrıntının Manchester Üniversitesi'den konunun uzmanı olan bilim adamı Dr.Richard Neave'ye ulaştırıldığını ve yapılan titiz çalışmanın ardından görüntünün ortaya çıktığını belirten Wakelin, en doğru cilt renginin belirlenmesi için bile günlerce uğraş verildiğini ifade etti. Wakelin, ortaya çıkardıkları imajın bugüne kadar yapılanların aksine traşlanmış bir sakala ve kısa saçlara sahip olduğunu, bunun da İncil'deki ‘‘bir erkeğin uzun saçlı olması yakışıksızdır’’ sözünden hareketle kararlaştırıldığını anlattı.

1. asrın Yahudi kafatası incelendi

İsa'nın siması belirlenirken, son bilgisayar grafiği teknolojisi kullanıldı. Bu teknoloji, dinozorların animasyonu ve görüntüsü için kullanılan teknolojinin aynısı. ‘‘Tanrı'nın Oğlu’’ belgeseli için, İsa'nın yeni yüz şekli şu aşamalardan sonra ortaya çıktı:

İsa'nın yeni imajı için, Kudüs'te yapılan kazılarda çıkartılan 1'inci yüzyıla ait Yahudi erkek kafatasları temel alındı.

Uzmanlar, bilgisayar kullanarak, kafataslarından aldıkları verilerle, İsa'ya en çok benzediği belirtilen 6'ncı yüzyıldan kalma ikonalardaki görüntüsünü birleştirdiler.

Ortaya çıkan ‘‘İsa'nın kafatası’’, yine bu veriler ışığında, bilgisayar yardımıyla ‘‘etlendirildi’’. Bu işlem için, ‘‘dinozor teknolojisi’’ kullanıldı.

İsa'nın cildinin rengi için, bölge insanları temel alındı ve çok titiz bir çalışma yürütüldü.

İsa'nın saçı, İncil'deki ‘‘bir erkeğin uzun saçlı olması yakışıksızdır’’ sözünden hareketle kısa tutuldu. Yine bu sözün ışığında, sakalı da itinayla tıraşlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!