Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2007 00:00
G-8 zirvesi öncesinde Economist Dergisi, dünyanın huzur tablosunu gözler önüne serdi. Şiddet, organize suç ve askeri harcama gibi 24 ayrı parametrenin esas alındığı huzur endeksinde Norveç liste başı, Irak ise sonuncu oldu. 121 ülkenin sıralandığı "Global Barış Endeksi"nde Türkiye 92’nci sırada yer aldı.
İNGİLİZ Economist Dergisi’nin araştırma kurumu tarafından hazırlanan listede Türkiye, huzuru az ülkeler kategorisinde yer aldı. Global Barış Endeksi’nde Türkiye 92’nci sırada yer alırken, zengin Norveç en huzurlu ülke, savaşa mahkum edilen Irak ise en huzursuz ülke oldu. Türkiye, 22 Orta ve Doğu Avrupa ülkesinin değerlendirildiği listede ise 18’inci sıraya oturdu.
Economist Intelligence Unit tarafından yapılan araştırmada, ülkeler şiddet, organize suç, askeri harcama, insan haklarına saygı, dinin günlük hayatta önemi gibi 24 kategoride notlandırıldı ve sonuçta toplam bir rakama ulaşıldı. ABD’den Zimbabwe’ye kadar 121 ülkenin sıralandığı listenin ilk yarısında yer alan ülkelerin nispeten daha huzurlu olduğu kabul edilirken, ABD 96., Rusya ise sondan beşinci oldu.
Araştırmaya liderlik eden Steve Killelea, "Bu dünya liderleri için bir "uyanın" çağrısıdır. Japonya ve Almanya gibi ülkeler, endeksin altında yer alan ülkelere tünel çok karardığında bile sonunda ışığın bulunabileceğine dair umut verebilir" dedi. Listede petrol zengini Norveç’i Yeni Zelanda ve Danimarka izledi. Listenin en alt sırasına ise Irak oturdu. Sondan ikinci Sudan, sondan üçüncü ise İsrail oldu.
ZENGİNLER HUZURLU
Endeksle ilgili çalışmalara Dalai Lama, Başpiskopos Desmond Tutu, eski ABD Başkanı Jimmy Carter, Amerikalı ekonomist Joseph Stiglitz, Ürdün Kraliçesi Nur destek verdi. Araştırmada, en huzurlu ülkelerin AB gibi topluluklarda yer alan, küçük ve istikrarlı ülkeler olduğu anlaşıldı. Huzurun temin edilmesinde gelir düzeyi ve eğitimin önemli rol oynadığı görülürken 20’nci yüzyılda krizli dönemlerden geçen İrlanda ve Avusturya’nın artık huzurlu ülkeler sıralamasında yer aldığı dikkat çekti.
Global Barış Endeksi, bazı istisnalar hariç tüm dünyayı barış ve huzur açısından değerlendiren ilk araştırma olarak öne çıkarken, gelecek iki yılda da listeler ve notlar açıklanarak, gelişmelerin izleneceği bildirildi.
En huzurlu ülkeler1- Norveç, 2- Yeni Zelanda,
3- Danimarka, 4- İrlanda,
5- Japonya, 6- Finlandiya,
7- İsveç, 8- Kanada,
9- Portekiz, 10- Avusturya.Zenginlere sportif protestoG-8 Zenginler Zirvesi 6-8 Haziran tarihlerinde Almanya’nın Heiligendamm tatil beldesinde düzenlenecek. Globalleşme karşıtı gruplar günlerdir renkli gösterilerle liderleri protesto ediyor. İşte bu etkinlikte Dropping Knowledge grubunun üyeleri liderlerin maskeleriyle Berlin’deki Spree Nehri’nde su kayağı yapıyor.
İşte Türkiye’nin karnesi (*)Diğer insanlara güvensizlik......................................3
100 bin kişiye düşen
güvenlik personeli...........................2
100 bin kişiye düşen
cinayet oranı....................................2
100 bin kişiye düşen
mahkum oranı................................1
Küçük ölçekli silahlara
ulaşım kolaylığı...............................3
Suç oranları................................3
Siyasi istikrarsızlık.....................2
İnsan haklarına saygı.................3
100 bin kişiye düşen
asker sayısı......................................2
BM’ye askeri katılım,
(askeri personel orantısı)...............5
BM dışındaki
askeri katılım..................................1
Komşu ülkelerle ilişkiler............................................3
Yaşanan iç ve dış
sorunların miktarı.........................2
(*) 1 en huzurlu olmak üzere ülkeler 1 ile 5 arasında değerlendirildi.Türkiye’de demokrasi ve şeffaflıkDemokrasi endeksi......................................................................6 (*)
Seçim süreci (rekabet ortamı, çeşitlilik ve serbestlik)...............8 (*)
Hükümetin işleyişi.......................................................................7 (*)
Siyasete katılım............................................................................4 (*)
Siyasi kültür (istikrar için işbirliği, dinin devlet işlerine karışması ..................................................................4 (*)
Kamu dairelerinde yolsuzluk algılaması.....................................4 (**)
Kadınların siyasete katılımı........................................................4 (*)
(*) 1 ile 10 orasında değerlendirildi. En iyisi 1
(**) 1 ile 10 arasında değerlendirildi. En temiz = 10, en yolsuz (1)Yabancı düşmanlığı -
yüksek..........................................................4
Dinin siyasi ve sosyal hayatta önemi -
yüksek................................4
(1-5 arasında değerlendirildi. 1 en düşük)