Hükümetten Ermeni açılımı için film: Kalbimdeki delik

Güncelleme Tarihi:

Hükümetten Ermeni açılımı için film: Kalbimdeki delik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 2014 01:28

Hükümet, Ermeni açılımı kapsamında “Kalbimdeki Delik” adlı bir film için kolları sıvadı. Başbakanlık Müsteşarı İbrahim Kalın, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda dün verdiği brifingde, filmin çekimlerine bir kaç ay içinde başlanacağı bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Filmin adı ise komisyonda tartışma konusu oldu. Muhalefet milletvekilleri filmin adına itiraz ederken, MHP’nin tarihçi Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, film konusu olarak “hepsi de gerçek olaylar” diyerek “Musa Dağı” ve “Van İsyan”nı önerdi. Halaçoğlu, “100 bin dolarınız varsa ben size Rus arşivlerinden filmler, belgeler temin ederim” dedi.

AŞK FİLMİ Mİ ÇEKİLİYOR?
CHP’li Ali Haydar Öner de, “Bu parayı komisyon olarak biz bile temin edebiliriz, bin dolar benden” dedi. Öner, Hürriyet’e de, “Dışişleri Bakanı romantik ya, ‘Kalbimdeki Delik’ diye bir film çevireceklermiş. Ne deliği bu, aşk mı, hançer mi, kurşun mu, böyle anlamsız bir romantizm olur mu, pes doğrusu. Aşk filmi çekilmiyor, temaya uygun bir isim verilmelidir, burada hayali romantik ilişkiler söz konusu değil” dedi.

Haberin Devamı

KİM TEHCİR ETTİĞİNE YEVMİYE VERİR?
Kalın’ın önemli bir adım olarak nitelediği Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 1915 olaylarına ilişkin taziye mesajına da, CHP’li Faruk Loğoğlu ve MHP’li Tuğrul Türkeş başta olmak üzere muhalefetten, “Tehcirin insanlık dışı bir olay olduğu söyleniyor, ancak bu tehcir değil, Osmanlı coğrafyasındaki sıkıntılı vatandaşların bir başka bölgeye sevki” eleştirisi geldi. Halaçoğlu da, “Büyüklere 30, küçüklere 10 para günlük yevmiye verildi, tehcir ettiği insanı kim yevmiye verir” dedi. MHP’li Sinan Oğan da, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın, “1915 olaylarını yaşayanların torunlarına vatandaşlık verileceği” sözlerini eleştirdi. Kalın da, bu ifadelerin hükümeti bağlamadığını belirterek, “doğru bulmuyoruz, bulmadığımızı da söyledik, kimseyi vatandaşlığa almaya da hazırlanmıyoruz” dedi.

“YANDAŞ” TARTIŞMASI
Bu konuda sadece iktidara yakınlar değil, diğer STK ve düşünce kuruluşlarının da ortak çalışması gerektiğini söyleyen Oğan’ın, hükümetin bu konudaki hazırlığı için kullandığı, “yandaşlarla mı hazırladınız bu projeyi” sözlerine ise Kalın, “Yandaş ifadesi biraz ağır oldu” tepkisini verdi.

Oğan, “Uluslararası mahkemelerden korkmamak gerekir ama mülkiyet iadesi konusunda çok iyi hazırlanmak gerekir” dedi. 4 akademisyenin şu anda Rus arşivlerini taradığı bilgisini de veren Kalın, akademik araştırmalar, film-belgesel çalışmaları, STK, siyasi diplomatik ve iş dünyasına yönelik çalışmaları da kapsayan 8 maddelik bir eylem planından da söz etti. Kalın, 3 saat süren brifinginde, konuyla ilgili bir dizi toplantılar yapılacağını da bildirdi.

Haberin Devamı

AK Partili bazı üyeler de, “parça parça iyi işler yapılıyor ama bu işin kapsamlı bir stratejisi, yol haritası olmalı” dedi. Oğan, Hürriyet’e de, “Biz iktidardan beklerdik ama onlardan gelmedi, onun için biz teklif ettik, ‘bu bir milli mesele, siyasete bulaştırmadan omuz omuza memleketin haklılığını beraber savunalım’ dedik, ama karşıdan ‘iyi olur’ diyen olmadı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!