Hristofyas'a 'çizgiyi değiştir' baskısı

Güncelleme Tarihi:

Hristofyasa çizgiyi değiştir baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2010 13:57

Rum hükümeti ortağı DİKO ve EDEK partileri, Hristofyas'ın yoğunlaştırılmış görüşmelere katılmaması için baskı yapıyor.

Kıbrıs Türk tarafının müzakerelerde ele alınmak üzere “yönetim ve yetki paylaşımı” hakkında sunduğu önerileri “kabul edilemez” olarak niteleyen ve bunu Rum tarafının yoğunlaştırılmış görüşmelere katılmaması için bir neden olarak gören Rum hükümeti ortağı DİKO ve EDEK, Rum yönetimi lideri Dimitiris Hristofyas'tan müzakerelerde izlediği taktiği gözden geçirmesini ve “çizgiyi değiştirmesini” istiyor.

Rum basın haberlerine göre, hükümetin büyük ortağı komünist AKEL partisi ile ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi (DİSİ) önerilerle ilgili kartlarını kapalı tutarken, hükümetin diğer ortakları Demokratik Parti (DİKO) ve sosyalist EDEK partisi, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu önerilere karşı çıkıyor. DİKO ve EDEK önerileri, “alay etme ve Kıbrıs sorununun çözüm prosedürünü torpilleme” olarak nitelendiriyor.

DİKO, basın sözcüsü Fotis Fotiu aracılığıyla, Hristofyas'tan, “yeni Türk uzlaşmazlığının göğüslenmesi için yeni bir strateji belirlenmesi” çağrısında bulundu. Fotiu, Türk tarafının bu son önerileriyle aslında “doğrudan müzakereler prosedürünü torpillediğini” iddia etti.

“HAÇLI SEFERİ” ÇAĞRISI

EDEK Başkanı Yannakis Omiru ise Kıbrıs Türk önerilerinin Rum tarafıyla “alay etme ve kışkırtma” olduğunu savunarak, “Üniter etnik bir strateji belirlenmesi ve Kıbrıs sorununun 'istila, işgal' ve insan hakları ihlali zeminine oturtulması gereklidir. Bu noktada Kıbrıs sorununun doğru parametrelerinin izah edilmesi için uluslararasında bir haçlı seferi başlatılmalıdır” dedi.

EURO.KO partisi Başkanı Dimitris Şilluris da önerilerle ilgili olarak, “Türk uzlaşmazlığı yalnız niyetini değil, dişlerini de gösterdi” iddiasında bulunarak, “Talat'ın ilk paragrafını değerlendirmemiz ve her şeyi geri çekmemiz için fırsattır” dedi.

Rum basınında, Hristofyas'ın bugün, siyasi parti başkanlarıyla yapacağı görüşme “çok kritik” olarak değerlendiriliyor. Bugünkü toplantıda, Kıbrıs Türk tarafının sunduğu öneriler incelenecek ve Rum tarafının bundan sonra atacağı adımlar belirlenmeye çalışılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!