Güncelleme Tarihi:
İnsanların, hoşlarına giden besinlerin kokusunu aldıklarında ve güzel şeyler düşündüklerinde enfeksiyonlara karşı daha dirençli oldukları anlaşıldı.
İngiltere'deki Westminister Üniversitesi bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, insanların koku alma duyularıyla bağışıklık sistemleri arasında doğrudan bir bağlantı bulunduğunu ortaya koydu.
Bilim adamlarının araştırmalarına göre, insanlar, çok hoşlarına giden mesela çikolata gibi bir besin maddesinin kokusunu aldıklarında enfeksiyonlara karşı daha dirençli hale geliyor.
Söz konusu denemeyi, bir grup insana çikolata, bozulmuş et ve su koklatarak yapan bilim adamları, çikolata koklayan kişilerin ağız salgılarındaki antikorlarda (direnç maddesi) artış olduğunu saptadı. Aynı denemeyi bu kez de bozulmuş etle tekrarlayan bilim adamları, salyadaki antikorlarda azalma tespit ettiler ve bunun da bünyeyi enfeksiyonlara açık hale getirdiğini belirttiler.
POZİTİF DÜŞÜN
Hoşlanma duyusunun insanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğini böylece kanıtlayan Westminister Üniversitesi ekibinden sonra, bir araştırma da Reading Üniversitesi ekibinden geldi. Bu araştırmada da, aynı testin bir başka türlüsü düşünceye uyarlandı. Pozitif düşünen, hoşlandığı şeyleri aklından geçirmesini istediği insanlardan bir de utanç duydukları, kendilerini suçlu hissetmelerine sebep olan olayları sıralamalarını istediler.
Deneklerin, olumlu düşüncelerini sıralarken vücutlarındaki antikorların çoğuldığı, olumsuzlukların düşünürken de azaldığı belirlendi.