Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2009 01:36
Kuzey Irak’taki yarı özerk bölgede 2005’ten beri "Başkan" sıfatıyla görev yapan Mesud Barzani’nin KDP’si ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin başında bulunduğu KYB, ilk kez ciddi bir muhalefetle karşı karşıya. KDP-KYB ittifakının bugünkü seçimi kazanması öngörülse de, yolsuzluk ve hortumlamalardan bıkanların muhalif hareket ’Goran’a (Değişim) oy vermesi bekleniyor
IRAK’ın kuzeyinde bugün Türkiye’yi de yakından ilgilendiren "bölgesel başkan" ve "bölge parlamentosu" seçimleri var. 2.5 milyon Iraklı Kürt, 24 siyasi gruptan birini seçerek oy verecek. Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani’nin yeniden "Bölge Başkanı" seçilmesi, parlamentoda da en büyük grubu, KDP ile Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin liderlik ettiği Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) oluşturduğu ittifakın kurması bekleniyor.
Kürdistania ittifakı Petrol gelirleriyle zenginleşen bölgede, yolsuzluklar ve hortumlamalar halkın büyük tepkisini çekmeye başladı. Bu yüzden "Kürdistania" adı verilen KDP-KYB ittifakı dışında bir partiye ilk kez şans veriliyor. Muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) listesinin çarşamba günü Süleymaniye’de yapılan son mitingine 6 bin kişi katılmıştı.
Barzani mafya İngiliz The Independent Gazetesi, Kürtlerin yeni partisinin "Turuncu Devrim" peşinde olduğunu yazdı. 18 yıllık iktidarın yolsuzluklarla aşındığını hatırlatan gazete, eski bir KYB kurmayı olan ve mevcut düzeni değiştirmeyi vaadeden Goran lideri Nevşirvan Mustafa’nın şu sözlerini aktardı: "Kürdistan, eski bir Sovyet cumhuriyeti gibi idare ediliyor. Parti ile hükümet arasında ayrım yok, yargı bağımsız değil, milli servet adil dağıtılmıyor ve gerçek bir demokrasi yok. KDP ve KYB hükümet işlerinin ve ihalelerinin dağıtılması için mafya kurdu." Üstünde bir mum resmi bulunan mavi bir bayrağı simge edinen Mustafa, "Kaybetsek bile, bölge siyasetini değiştirmiş olacağız" diye ekliyor.
Maliki: Saddam mirasıIrak Başbakanı Nuri El Maliki ise Bağdat ve Kürtler arasındaki görüş ayrılıklarının Irak’ın en tehlikeli sorunlarından biri olduğunu söyledi. ABD’de temaslarda bulunan Maliki, Washington’daki Amerikan Barış Enstitüsü’nde (USIP) yaptığı konuşmada, "Kürtlerle diğer Iraklılar arasındaki ilişkilerde iniş çıkışlar oldu. Bu, Saddam Hüseyin diktatörlüğünden miras kalan ve çözülmesi gereken bir sorun. Bunu sadece diyalogla çözebiliriz" dedi.
111 sandalyenin sadece 5 tanesi Türkmenlere Kuzey Irak’ta 2.5 milyon seçmen var.
111 parlamento sandalyesi için, 24 siyasi listede 507 aday yarışıyor. Türkmenlere 5, Hıristiyanlara 5 ve Ermenilere 1 sandalyelik kota var. Geri kalan 100 sandalye Kürtlere gidecek.
% 30 kadınlara
Her siyasi listenin en az yüzde 30’u kota gereği kadınlardan oluşuyor.
16 bin 520’si sivil toplum örgütlerinden ve 350’si ABD, Avrupa ve Arap Birliği’nden olmak üzere 45 bin gözlemci sandık başında.
Kuzey Irak’taki ilk parlamento seçimleri, 1992 yılının mayıs ayında yapılmıştı. Bu tarihte bölge Saddam Hüseyin rejimine karşı ayaklanıp Bağdat’tan ayrılmıştı. Son
seçim ise 2005’te Irak’ın diğer bölgeleriyle birlikte yapıldı.
Sonuçlar haftayaTüm sandıklar açılmadan önce Erbil’e getirilecek, sayım topluca yapılacak. Resmi sonuçlar haftaya açıklanacak.
Irak’ın geri kalan illerindeki bölgesel seçimler 6 ay önce yapılmıştı. ABD birlikleri Irak şehirlerinden 30 Haziran’da çekilmişti.
Peşmerge mahkûm hastalar 2 gün önceden oy verdiBugün 2.5 milyon Iraklı Kürt seçmen, 24 siyasi listede yer alan 507 milletvekili adayı için oy veriyor. 160 bin kadar peşmerge, mahkum ve hasta ise iki gün önce oylarını kullandılar. "Özel erken seçim" denen bu uygulama sonucu dolan sandıklar, bu gece Erbil’de açılacak. Seçim yasakları gereği, tüm partiler afişlerini seçimlerden bir gün önce kaldırdılar.