Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2008 00:00
Irak’ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi, Hollywood temsilcilerinin de yer aldığı bir Amerikan heyeti şerefine 4 Temmuz’da bir kutlama düzenledi. Kuzey Iraklı Kürtlerin amacı, Hollywood aracılığıyla Kürt kültürünü dünyaya tanıtmak. Erbil’deki ziyaretten memnun kalan Hollywood yapımcıları, bölgenin bir film için mükemmel bir arka plan olacağı görüşünde.
AMERİKAN Los Angeles Times Gazetesi, Erbil mahreçli haberinde, Hollywood’un Iraklı Kürtlerle çalışmak üzere sahaya indiğini bildirdi. Habere göre, Kürt yetkililer ile Amerikalı yöneticiler, ABD’nin Bağımsızlık Günü olan 4 Temmuz’da, Erbil’de yeni açılan bir otelde bahçe partisine katıldılar. Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin evsahipliğini yaptığı davetin amacı, "Hollywood’un sermaye ve yeteneğini" bölgeye çekmekti. Davete katılan Amerikalılar arasında, Irak’taki işgal gücünün temsilcilerinin ve diplomatların yanısıra, Hollywood yatırımcıları da yer aldı.
Kürtwood girişimiGazeteye göre, Iraklı Kürtler, ekonomik kalkınma sürecine giren bölgedeki üç eyalete yabancı sermaye çekmeye çalışıyor. Bu yüzden Kürt yönetimi, "memleketlerini, kültürlerini ve eza dolu tarihlerini dünyaya sergilemek" amacıyla özellikle
film sanayisini hedef alıyor.
4 Temmuz davetinde Amerikan delegasyonuna bir konuşma yapan Erbil Valisi Nejat Mevlüt, "ABD’de ne olup bittiğini Hollywood filmleri yoluyla öğreniyoruz. Filmlerinizde bizim bulunduğumuz yer de çok önemli" dedi. Kürtler, Hindistan’ın Bollywood’u gibi kendi Kürtwood’unu oluşturmak istiyor, bunun için de Amerikalıların desteğine ihtiyaç duyuyor.
Oyunculuk okuluAmerikalı film yapımcılarından bazıları eşleri ve çocuklarıyla Irak’a gelse de, Kürt yönetimi işi şansa bırakmadı. Zırhlı ciplerle nakledilen Amerikalılar, Kalaşnikoflu peşmergeler tarafından korundu. Kürtler, bölgedeki antik kaleleri ve pazar yerlerini göstererek, "Kamerayı nereye koyarsanız koyun, egzotik bir arka plan yakalayacaksınız" mesajı verdiler. Hollywood temsilcileri coğrafi güzelliklere hayran olsalar da, onlara göre en büyük sorun, ABD Yönetimi’nin Amerikalı vatandaşlara Irak’a seyahat edilmemesi yönünde yaptığı uyarı. Bu yüzden bölgeye gelecek film ekiplerini sigortalayacak bir Amerikan şirketi bulmak imkansız.
Kürt yetkililer, Washington’da lobiciler kiralayarak bu uyarıyı kaldırmaya çalışıyorlar. Bu mümkün olmazsa, Kürt şirketleri, şu anda 10 milyon dolarlık tavana sahip yerel sigorta garantisini 100 milyon dolara çıkararak bu sorunu çözecek. Amerikalı yatırımcılardan George Braunstein’ın, Kürt yönetimine bağlı bir film komisyonu ile, profesyonel bir film okulu kurulması ve telif hakkı yasaları çıkarılması önerileri de kabul gördü.
Talabani’nin karısı başlattıIRAKLI Kürtlerin Hollywood ile flörtü, "Jani Gal" (Halkın Istırabı) adlı Kürtçe filmin ABD’de pazarlanması sırasında başlamıştı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin karısı olan Hiro İbrahim Ahmed’in yapımcılığını üstlendiği filmin ABD’deki hakları, Los Angeles merkezli film pazarlama şirketi Michael Russell Group’a verilmişti. Filmde, 1940’larda hamile karısı için ebe ararken yanlışlıkla siyasi bir protesto gösterisinin ortasına düşen ve burada yakalanıp yıllarca hapis yatan bir adamın hikayesi anlatılıyordu. Film, yapımcı Hiro’nun üvey babası olan İbrahim Ahmed’in, kendi hayat hikayesinden yola çıkarak yazdığı, Türkçe’ye de çevrilen romandan uyarlanmıştı. Yazar ve çevirmen İbrahim Ahmed, "peşmerge" sözcüğünün de mucidiydi.
Mısır’da tabu yıkan bir filmMISIR’ın yaşayan en büyük iki aktöründen Adil İmam’ın bir papazı, Ömer Şerif’in ise bir imamı canlandırdığı komedi filmi, tabuları yıkıyor. Bu ay gösterime giren "Hasan ve Morkos" adlı film, ülkede zaman zaman kan döken Müslüman-Hıristiyan çatışmasını tiye alıyor.
Ülkenin en ünlü komedyeni olan Adil İmam, filmde, Bulos adlı Kıpti bir Hristiyan papazı rolünde. İskenderiye doğumlu Hollywood aktörü Ömer Şerif ise, Şeyh Mahmud adlı bir imamı canlandırıyor. Her ikisi de ılımlı görüşleri nedeniyle fanatik cemaatleri tarafından tehdit ediliyorlar. Bunun üzerine, Papaz Bulos kılık değiştirip İmam Hasan oluyor. Şeyh Mahmud da, Rahip Morkos kimliğine bürünüyor. Aileleriyle birlikte aynı apartmanda yaşayan ve zamanla arkadaş olan ikilinin başına birbirinden komik olaylar geliyor.
Mısır basını, filmin, aydınlar ile insan hakları örgütlerinin yıllardır başaramadığı bir şeyi yapıp, Müslüman ve Hıristiyanları mizah sayesinde barıştırdığını yazıyor. Filmi seyreden iki din mensupları, sinemadan kol kola çıkıyorlar. Senarist Yusuf Maati, "Bir film mesaj vermeli. Benim mesajlarımdan biri de, insanların birbirini sevmesini sağlamak" diyor.