Güncelleme Tarihi:
Hollande, hem kendisi hem de Türk hükümeti açısından zor bir siyasi gündemle geldiği Ankara’da, ‘her şeye rağmen’ 500 yıllık Türk-Fransa ilişkilerine yeni bir ivme kazandırmaya çalışacak. Bugün başlayan iki günlük ziyaretin ilk ayağını Ankara ve politika, ikinci ayağını ise İstanbul ve ekonomi oluşturacak.
TARİHİ ZİYARETTEN İLK KARELER / FOTO GALERİ
İLK ZİYARET ANITKABİR'E
Hollande, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Hollande, Anıtkabir'de Aslanlı Yol'dan yürüyerek Atatürk'ün mozolesine geldi. Mozoleye çelenk koyan Hollande, burada saygı duruşunda bulundu.
Hollande, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçerek Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Konuk cumhurbaşkanı deftere, "Büyük acılar sonrası modern Türkiye'yi kurmayı ve Fransa ile dostluğu tekrar canlandırmayı başaran devlet adamına" diye yazdı. Türkiye'nin ikinci Cumhurbaşkanı merhum İsmet İnönü'nün kabrini de ziyaret eden Hollande'a, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu ile diğer yetkililer eşlik etti.
Hollande, Anıtkabir ziyaretinin ardından Çankaya Köşkü'nde Abdullah Gül ile bir araya geldi. Köşk’teki baş başa görüşmenin ardından 16.15’te törenle ortak protokoller imzalanacak. 16.30’da iki Cumhurbaşkanı basın toplantısı düzenleyerek geziye katılan yerli ve 50 kadar yabancı basın mensubunun sorularını yanıtlayacak. Hollande 17.15’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Ardından da 19.00’da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile Fransız Büyükelçiliği rezidansında görüşecek. Hollande’ın Ankara ziyareti, Gül’ün Çankaya Köşkü’nde Hollande onuruna vereceği akşam yemeği ile son bulacak.
ALTI BAKAN, İKİ BAŞKAN, ELLİ İŞADAMI
Türkiye ile ekonomik ve diplomatik ilişkileri geliştirmek amacıyla gelen Hollande’ın beraberinde Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Dış ticaret Bakanı Nicole Bricq, Savunma Bakanı Jean Yves le Drian, Sanayi ve Kalkınma Bakanı Arnaud Montebourg, Enerji Bakanı Philippe Martin, Yüksek Öğretimden Sorumlu Bakan Genevieve Fioraso ve Tarım Bakanı Stephane le Foll eşlik ediyor. Fransız Meclisi Türk Fransız Dostluk Grubu Başkanı Christophe Bouillon ve Senato Türk-Fransız Dostluk Grubu Başkanı Gerard Larcher de heyette yer alıyor. Gezinin en önemli amaçlarından birisi olan ekonomik yakınlaşma için ise Hollande’a 20’si Fransız borsasının dev firmalarının patronları olmak üzere 50’ye yakın işadamı eşlik ediyor.
İSTANBUL'DA BOĞAZ GEZİSİ
Gezinin ikinci günü İstanbul’a geçecek olan Hollande, sabah kahvaltısında TÜSİAD ile bir araya gelecek. Ardından 09.15'te İşadamlarıyla Four Seasons Hotel’de görüşecek. Daha sonra Galatasaray Üniversitesi’nde öğrencilere hitap edecek. Hollande, 11.30’da yeniden Türk-Fransız işadamlarının katılımıyla gerçekleşecek Ekonomik Forum toplantısına katılacak. Abdullah Gül ile beraber forumun kapanışını yaptıktan sonra, eğer hava yağmurlu olmazsa gemiyle boğaz turu yapacak. Gezisine tarihi mekanları almayan Hollande’ın tek turistik etkinliği Boğaz turu olacak. Saat 15.00’te ise öldürülen Ermeni asıllı gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink ile bir araya gelecek olan Hollande, Palais de France’ta, İstanbul’daki Fransızlarla görüşecek ve Candan Erçetin’e ‘Kültür ve Sanat Nişanı’ takarak gezisini tamamlayacak.
VALERİE'Yİ ALMADI, NEDİM GÜRSEL'İ ALDI
François Hollande, Türkiye gezisinden bir gün önce sevgilisi Valerie Trierweiler’den resmen ayrıldığını duyurdu. Ancak geziye hazırlanmasında Trierweiler’in de katkısı büyük oldu. Paris Match dergisi için edebiyat söyleşileri yapan gazeteci Trierweiler, Hollande’ın geziye iyi hazırlanabilmesi için Fransa’da yaşayan Türk yazar ve entelektüellerle bir araya gelerek onların Türkiye’de olup bitenlere ilişkin görüşlerini aldı. Bu çerçevede Nedim Gürsel ile temasa geçen Trierweiler, Elysee Sarayı’nda 7 Ocak'ta Gürsel ile birlikte Hollande’ın da katıldığı bir öğle yemeği yemişti. Ancak Trierweiler’i aldattığı ortaya çıkan Hollande, geziye gelmeden önce ayrıldığını tek taraflı olarak açıklarken, Nedim Gürsel’i son anda arayarak uçağına dahil etmeyi unutmadı.
GÖZÜ GÜL'DE, KULAĞI VALERİE'DE
Bir taraftan Türkiye ile ilgili önemli dosyaları görüşecek olan Hollande’ın diğer taraftan aklının bir köşesi hep Paris’te ve Bombay’da olacak. Zira ayrıldığı eski sevgilisi Valerie Trierweiler ‘sıradan vatandaş’ sıfatıyla, Açlıkla Mücadele Derneği’ne destek vermek için Hindistan’a gitti. Trierweiler, Bombay kentinde bir basın toplantısı düzenleyeceğini açıklayınca, Fransız medyası da Bombay’a akın etti. Hollande’dan ayrılmak istemeyen Trierweiler’in bu basın toplantısında rövanş almak isteyebileceği korkusu Elysee’yi endişelendiriyor. Bu arada, aylardır düşmeyen işsizlik eğrisini 2014’te aşağı çekme sözü veren Hollande’ın kulağı bugün açıklanacak 2013 yılının son işsizlik verilerinde olacak. Eğer söz verdiği gibi işsizlik eğrisini aşağı çekemezse Hollande’ı Paris’te oldukça zor bir gündem bekliyor. Paris’te toplanan ‘Hollande karşıtlarının’ şiddetli eylemi de Hollande’ı bekleyen bir diğer sıkıntı. Dün ülkede on binlerce kişinin katıldığı eylemler şiddet gösterileriyle son bulunca 150 kişi gözaltına alındı.
FRANSIZ BASINI NE DEDİ ?
Hollande’ın gezisini yakından izleyen Fransız medyası ilginç yorumlarda bulundu. Türkiye’deki siyasi krizin Hollande’ın ziyaretini gölgelediği ortak görüşünde birleşen Fransız medyası, “Hollande mayınlı tarlaya gidiyor”, “En kötü zamanda ziyaret” ve “Hollande kaynayan bir Türkiye’ye gidiyor” başlıklarını attı.
LE FIGARO: HOLLANDE MAYINLI TARLAYA GİDİYOR
Le Figaro gazetesi, Türkiye’deki yolsuzluk iddialarına dikkat çekerek, şu yorumları yaptı:
"Hollande’ın Türkiye ziyareti, mayınlı tarlada torba içinde koşarak yarışmaya benziyor. İki günlük ziyaretinde pek çok tuzak dosya, Cumhurbaşkanı'nı bekliyor. Hükümet aralık ayı ortasından bu yana bir yolsuzluk skandalı ile sarsılıyor, AB üyelik dosyası, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek isteyen Suriyeli mültecilerin dramı, ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek’in dosyası ya da en önemli zanlının devlet organları ile ilişkide olduğu iddiası ortaya atılan üç PKK’lı kadının Paris’te öldürülmesi... Üstelik Müslüman Kardeşler'e verdiği destekle Ortadoğu’da izole olan bir Türk dış politikası... Valeurs Actuelles dergisinin son anketinde Fransızların yüzde 83’ü Türkiye’yi AB’de istemiyor. Bu bütün Avrupa ülkelerindeki en büyük skor. Hollande kendi döneminde Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağını söyledi ama müzakereleri de destekliyor. Bu konudaki tavrını anlamak hayli güç. AB Bakanı Thierry Repentin heyette bile yok."
LIBERATION: HOLLANDE Ankara'DA: EN KÖTÜ ZAMANDA ZİYARET
"Nicolas Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine düşmanca yaklaşan tavrından sonra sosyalistlerin iktidara gelmesi, iki ülke ilişkilerinin canlanması açısından bir fırsat olarak görülüyor. Üstelik Türkiye, dinamik ekonomisi ve jeostratejik rolü sayesinde bölgesel bir güç olduğunu göstermişken... Ancak birçok Türk aydın ve demokrata göre, bugün başlayacak olan iki günlük ziyaret biraz “vakitsiz” oldu."
L’Opinion gazetesi ise “Hollande, Erdoğan’a karşı ılımlı isim Gül kartını oynayacak” başlıklı haberinde, Türkiye’de iktidarın bölündüğünü ve Fransa’nın "daha ılımlı olan Abdullah Gül tarafını desteklediğini” yazdı.
LES ECHOS: HOLLANDE KAYNAYAN BİR TÜRKİYE'YE GİDİYOR
"Hollande’ın çalışma arkadaşları, Türkiye’nin, ziyaretin kararlaştırıldığı tarihten daha farklı bir durumda olduğunu kabul ediyor ve 'Faydalı mesajlar vermek için, diyaloğa girmek, her zaman sırtını dönmekten daha etkilidir’ diyor.
FRANCE 24: HOLLANDE'IN SOĞUKKANLI TAVRI BAŞARI GETİREBİLİR
Hollande’ın Türkiye’deki iç krize denk gelen gezisinin hayli zor olduğunu, iktidarın yargı ve polise müdahalesinin Brüksel’de soğuk rüzgarlar estirdiğini, Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinde AB’nin son derece gergin bir ortamda sert bir dille güçler ayrılığı ilkesini hatırlattığına dikkat çekti:
“AB yetkililerinin Erdoğan hükümetinin geleceği hakkında bir tahminde bulunmadığı bir ortamda Türkiye’ye giden Hollande, ancak soğukkanlılığı ile gezinin başarılı noktalanmasını sağlayabilir. Erdoğan hükümetinin otokratik sapması, AB dosyasının ilerlemesine engel oluşturabilir. İnkar yasası da bir başka hassas dosya. Hollande’ın bu yasayı AB çerçeve kararının iç hukuka uygulanması formülü ile getirebileceği söyleniyor. Ancak Hollande gezisinde Ermenistan-Türkiye yakınlaşması ve uzlaşma çağrısı yapmakla yetinecek” dedi.
"HOLLANDE İÇİN DE BİR TEST"
IRIS araştırma kuruluşu Türkiye uzmanı Didier Billion, "Bu ziyareti Hollande’ın genel dış politika anlayışıyla görmek gerekir. Hollande hala bir önceki cumhurbaşkanının Amerikancı yaklaşımıyla, Doğu'ya açılan De Gaulle-Mitterrand yaklaşımı arasında seçim yapmakta zorlanıyor. Bu ziyaret Hollande’ın bu seçimi için de bir test niteliğinde olacak" diyor.