Güncelleme Tarihi:
Diaspora, baskılarını Sosyal Demokrat İşçi Partisinin (PvdA) milletvekili aday listesinin ikinci sırasında yer alan Nebahat Albayrak üzerinde yoğunlaştırdı.
Ermenilere soykırım yapıldığını kabul etmedikleri için, merkez sağ (Hristiyan Demokrat Partisi-CDA) ve merkez solda (PvdA) iki büyük partinin milletvekili aday listelerinden üç Türk kökenli kişiyi çıkarmasının ardından, bu kez dikkatler, öteki Türk kökenli adaylara çevrildi.
Nebahat Albayrak, yaptığı açıklamada, "partisinin soykırım iddiasıyla ilgili öteden beri savunduğu görüşlerini paylaştığını" söyledi. Albayrak, "partisinin, AB üyesi ülkelerin, sonuçlarını Türkiye'nin de kabul edeceği bilimsel bir araştırma yapmasından yana olduğunu" belirtti.
Albayrak, "Doğu Anadolu'da söz konusu dönemde her iki taraf için de çok kötü şeyler olmuştur. Ama bugün için hala tartışmalar devam ederken, 'Jenosit-soykırım yapıldı' tanımlamasını doğru bulmuyorum. Bunun denebilmesi için resmi olarak bir halkın bilinçli olarak yok edilmesi lazım. Bu ise Ermeni sorununda hiçbir zaman kanıtlanamadı. Bu tanımlamayı siyasiler değil, hukuk yapabilir. Bu terimi kullanmak hukukçuların işi" diye konuştu.
Albayrak, "Türkiye'nin ve Avrupa ülkelerindeki Türk toplumunun, 1915-1917 yılları arasında Ermenilerle yaşanan olayları tartışmaktan kaçınmamaları ve bu cesareti göstermeleri gerektiğini" söyledi.
"Tartışmaktan kaçmanın karşı iddiaları savunanların ekmeğine yağ sürdüğünü" ifade eden Albayrak, "benzer iddiaların yakın geçmişte hukuki olarak doğru olmamasına rağmen, Darfur ve Bosna'da meydana gelen gelişmeler için de kullanılabildiğini" ifade etti.
"Avrupa'daki birçok ülkenin tarihinde kara sayfalar bulunduğuna" işaret eden Albayrak, "bu anlamda benzer iddiaların Hollanda için de geçerli olduğunu, halen ülkede bazı kesimlerde Endonezya'daki sömürgeci geçmişin tartışılmasına tabu olarak bakıldığını" anımsattı.
Albayrak, "önemli olanın geleceğe güvenle bakabilmek için terimlere takılmadan her şeyi açıkça tartışabilmek olduğunu" vurguladı.
SALDIRI ÖLÇÜSÜNDE AĞIR ELEŞTİRİLER
Albayrak, "Ermeni soykırımı iddiaları bahane edilerek son günlerde şahsına yönelik saldırı ölçüsünde ağır eleştiriler yöneltilmesinin, büyük ölçüde bazı kesimlerin, kendisinin Hollanda'da politikadaki konumunu hazmedememelerinden kaynaklandığını" söyledi.
Albayrak, "şu anda İşçi Partisinde bulunduğu konumda siyaset yapabilmesinin ve başarılı olabilmesinin, bu saldırılarla ve yaratılan kriz ortamlarıyla baş edebilmekten geçtiğini ve bunu başarabileceğine inandığını" kaydetti.
Nebahat Albayrak'ın, "Ermeni diasporasının iddialarına karşılık soykırım nitelemesini kullanabilmenin hukukçuların vereceği bir karar olduğunu" belirtmesi ve hukuki olarak kanıtlanmadığı için söyleşilerinde bu nitelemeyi kullanmaktan kaçınması, basında, "Net tavır almıyor", "Kaypak davranıyor", "Soykırım hakkında belli belirsiz konuşuyor" şeklinde değerlendirmelere yol açıyor.
Hollanda'da 22 kasımda yapılacak erken genel seçimler için parti listelerinin açıklanmasının ardından, Ermeni Federasyonunun CDA yönetimine yazdığı bir şikayet mektubuyla başlayan baskılar sonucu, bu partinin milletvekili aday listesinde Ayhan Tonca ve Osman Elmacı, İşçi Partisinde de Erdinç Saçan liste dışı bırakılmıştı.
Diaspora, daha sonra basını da harekete geçirerek, "öteki Türk kökenli adayların da Ermeni soykırımını kabul etmediklerini" gündeme taşımış, ancak adaylar, "mensubu oldukları partilerin görüşlerini benimsediklerini" bildirmekle yetinmişlerdi.