Güncelleme Tarihi:
Hollanda radyosuna konuşan sosyal demokrat lider Samsom, "Ege Denizi toplu mezara döndü... Geçen yıl 3 bin 700 insan öldü. Milyonlarca mülteci buraya gelmek için hayatlarını riske atıyor. Biz bunu durdurmak zorundayız" dedi.
Samsom, uluslararası yetkililerce üzerinde çalışılan planın bahar aylarına kadar hayata geçirilmesi gerektiğini; böylelikle, havalar ısınınca artan göçmen akınının önüne geçilebileceğini söyledi.
İlk gemilerin Mart ya da Nisan'da hareket etmesini öngördüklerini belirten Samsom; plan çerçevesinde, Midilli, Sakız ve İstanköy gibi Yunan adalarına ulaşan göçmenlerin Türkiye'ye geri gönderileceğini ifade etti.
AB'nin yılda 150-200 bin mülteci kabul etmesi şartıyla, Türkiye'nin de söz konusu göçmenleri geri almaya sıcak baktığını belirten Samsom, Ankara ile bu konudaki görüşmelerin sürdüğünü söyledi.
2015 yılı içinde 850 binden fazla insan kaçak yollarla Türkiye'den Yunan adalarına geçti. Bu yıl ise şu ana kadar 46 bin göçmen Yunanistan'a ulaştı. Göçmenlerin çoğu; Suriye, Irak ve Afganistan'daki çatışmalardan kaçıyor.
TÜRKİYE'NİN İMZALADIĞI GKA, HAZİRAN'DA HAYATA GEÇECEK
Aralık 2015'te Türkiye ile AB arasında Ankara’da imzalanan Geri Kabul Anlaşması (GKA), Haziran ayında yürürlüğe girecek. Ankara, Türk vatandaşlarına AB’de vizesiz dolaşım karşılığında, Türkiye üzerinden kaçak yollarla Avrupa’ya giden göçmenleri geri almayı kabul etmişti.
İSVEÇ 80 BİN SIĞINMACIYI SINIR DIŞI EDECEK
Öte yandan, göçmen akınıyla karşılaşan AB ülkelerinden İsveç, 80 bin sığınmacıyı sınır dışı etmeye hazırlandığını açıkladı.
Devlet televizyonu SVT'nin haberine göre, İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, 2015 yılında İsveç'e 163 bin kişinin sığındığını, bunlardan 80 bine yakınının sınır dışı edileceğini söyledi.
Ygeman, hükümetin, Göçmenler Ofisi'ne gerekli belgeleri ilettiğini ve polisin de sığınmacıları ülkelerine göndermek için hazırlık yaptığını belirtti. İsveçli bakan, sınır dışı edilen sığınmacıların birkaç yıl içinde kiralık uçaklarla ülkelerine gönderilmelerinin gündemde olduğunu ifade etti.
Sınır dışı edilecek sığınmacılar ya ülkelerine gönderilecek ya da Dublin Düzenlemeleri uyarınca, ilk sığınma talebi yaptıkları AB ülkesine teslim edilecek.
Ygeman, İsveç hükümetinin, başta Almanya olmak üzere diğer AB ülkeleriyle anlaşıp, sınır dışı edilecek sığınmacıların taşınacağı uçuşları koordine etmeyi amaçladıklarını söyledi. İsveç ayrıca, Afganistan ve Fas gibi ülkelerle de geri kabul anlaşması imzalamayı hedefliyor.
SIĞINMACILAR TARTIŞMA YARATMIŞTI
Göteborg kenti yakınlarında bu hafta başında 22 yaşındaki bir sığınma merkezi çalışanının 15 yaşındaki bir göçmen tarafından bıçaklanarak öldürülmesi İsveç’te mültecilerle ilgili gerginliği artırmıştı. Başkent Stockholm'de de kendisini yankesicilik yaparken yakalayan genç bir anneye çocuklarının gözü önünde vurup kaçan sığınmacının görüntülerinin ortaya çıkması, ülkede şok dalgalarının yayılmasına neden olmuştu.
Komşu ülke Danimarka’da ise hükümet bu hafta mültecilerin değerli eşyasına el konulmasına izin veren yasa tasarısını onaylamıştı. Mültecilerin altın ve diğer değerli eşyasına el konulması, Nazilerin Yahudi soykırımı sırasındaki uygulamalarına benzetilmişti.