Hollanda'da 'helal hastane' tartışması

Güncelleme Tarihi:

Hollandada helal hastane tartışması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2006 11:51

Hollanda’nın ikinci büyük kenti Rotterdam’da Müslümanlar için hastane kurma projesi, ülkedeki sağcıları ayağa kaldırdı. Projeyi “Orta çağa doğru geri bir adım” olarak nitelendiren sağcı politikacıların engelleme girişimi belediye tarafından geri çevrildi.

Zordaki hastaneleri kurtarma işlerine ağırlık veren Hollandalı işadamı Paul Sturkenboom’un Rotterdam kentinde Müslümanlara yönelik bir hastane kurma projesi, kenti karıştırdı.

SÜREKLİ İMAM BULUNDURULACAK

Sturkenboom, 2008 yılına kadar Rotterdam’da hastalara helal gıda verileceği, erkek ve kadın hastaların ayrı odalarda tedavi göreceği, sürekli imam bulundurulacağı bir hastane kurmak istiyor. 45 doktor ve 275 hemşirenin görev yapacağı hastanenin Hollanda’da yaşayan 1 milyon Müslüman’a hitap edeceği belirtiliyor.

SAĞCILARI AYAĞA KALDIRDI

Hastane projesi, sağcı çevrelerde tepki ile karşılandı. Fransız Liberation gazetesinin Amsterdam kaynaklı haberine göre, Rotterdam’daki sağcı belediye meclis üyeleri, projeyi engellemek için harekete geçti.

Ancak, solun kontrolündeki belediye meclisi, projenin “özel sektör”ün bir girişimi olduğu, bir sakıncasının bulunmadığı gerekçesiyle tasarıyı reddetti.

IRK AYRIMCILIĞI İDDİASI

Bu arada, aşırı sağ milletvekili Geert Wilders, Güney Afrika’da yıkılan “apartheid” (ırk ayrımcılığı) sistemine benzettiği proje ile ilgili olarak Hollanda hükümetinden açıklama istedi.

HIRİSTİYANLAR İÇİN 100 HASTANE VAR

Sturkenboom ise, “Hollanda’da Hıristiyan ilkelerini temel alan yüz kadar hastane varken Müslümanlara yönelik hiçbir hastane yok. Bu hastalar sık sık başta beslenme konusunda olmak üzere sorunlarla karşılanıyor” diyerek projesini savundu.

Liberation gazetesi, 11 Eylül saldırılarının ardından göçmenlerin entegrasyonuna ilişkin sıcak tartışmaların yaşandığını belirtirken Hollanda’da 60 yıllarına kadar Katoliklerin, Protestanların ve ateistlerin ayrı ayrı okul, tv kanalları, sendikalar ve hastanelerinin var olduğu bir “üç ayaklı” modelin bulunduğuna dikkat çekti.

450 CAMİ, 40 MÜSLÜMAN OKULU VAR

Türkler ve Faslıların, üç ayaklı bu sistemin çökmeye başladığı yıllarda ülkeye gelmesine karşın Hollanda’da halen 450 cami, 40 kadar Müslüman okulu ve sayısız derneği kurduklarına işaret ediliyor.

Rabobank’ın da İslam ilkelerini dikkate alan bir konut kredi formülü üzerinde çalıştığı ve iki günlük gazeteyi yayınlayan Hollandalı bir medya kuruluşunun göçmenlere yönelik bir gazete projesini açıklamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!