Hollanda’da ırkçı zafer şok yarattı

Güncelleme Tarihi:

Hollanda’da ırkçı zafer şok yarattı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2010 23:31

İslam’ı hedef alan ‘Fitne’ belgeseliyle ünlenen Hollandalı Gert Wilders’in erken genel seçimlerde 9 olan üye sayısını 24’e çıkarması şok etkisi yarattı. Hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerden üçüncü çıkan Wilders, iktidara talip oldu.

Haberin Devamı

HOLLANDA’da yapılan genel seçimlerde aşırı sağcı, ırkçı ve İslam düşmanı Özgürlük Partisi’nin (PVV) oy patlaması yaparak sandıktan üçüncü parti olarak çıkması, Avrupa’da şok etkisi yarattı. Hiçbir partinin çoğunluğu sağlayamadığı seçimlerin ardından, kurulması muhakkak olan koalisyon hükümetine Özgürlük Partisi’nin de girmesi bekleniyor. Seçim kampanyasını, İslam karşıtlığı üzerinden “Hollanda’da İslamizasyona son” sloganıyla yapan Hitler’in Kavgam kitabına benzettiği Kuran’ı yasaklatacağını söyleyen PVV, geçen seçimde 9 olan sandalye kazancını 24’e yükseltti. İlk sonuçlara göre, 150 üyeli parlamentoda Liberaller (VVD) 31 sandalye ile birinci, Sosyal Demokratlar (PvdA) da 30 sandalye ile ikinci oldu. Seçimin en büyük mağlubu olan Hıristiyan Demokratlar, 41 sandalyeden 21’e geriledi. Seçim sonuçlarının belli olmasından sonra konuşan, sarıya boyalı saçlarıyla dikkati çeken Wilders şunları söyledi: “Bundan böyle Lahey’de kimse PVV’yi gözardı edemez. Biz, yeni hükümetin bir parçası olmak istiyoruz.”Türkler tedirgin   Erken genel seçimlerde büyük yenilgiye uğrayan Hıristiyan Demokratların (CDA) lideri Jan Peter Balkenende, görevinden istifa etti. Balkenende, resmi sonuçları beklemeden liderlik görevini ve siyaseti bıraktığını açıkladı. Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği Genel Başkanı Mustafa Ayrancı, “Aşırı sağcı partinin mecliste 9 olan sandalye sayısını 24’e yükseltmesi korkunç bir gelişme. Yabancılar için önümüzdeki dönem çok zor olacak. Kendi içimizde bu durumu çok ciddi tartışmamız gerekiyor. PVV’nin yükselişinde bizim payımız var mı, yok mu bunun açık açık tartışmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

5 Türk aday kazandı

İlk sonuçlara göre, Türk kökenli adaylardan Nebahat Albayrak (PvdA), Metin Çelik (PvdA), Coşkun Çörüz (CDA), Fatma Koşer Kaya (D66) ve Sadet Karabulut (SP) listedeki sıralamalarından dolayı seçildiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!