Holigan terörü

Güncelleme Tarihi:

Holigan terörü
Oluşturulma Tarihi: Haziran 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Paris'teki Dünya Kupası heyecanı, İngiliz holiganlar yüzünden savaşa dönüştü. İngiltere-Tunus maçı öncesinde çıkan olaylarda, 3'ü ağır 50 kişi yaralandı.

Haftasonu tatilini fırsat bilen yaklaşık 15 bin İngiliz, takımlarının dün Tunus'la oynadığı ilk maçını izlemek için Fransa'nın Marsilya kentine akın etti. Büyük çoğunluğu biletsiz olan İngiliz taraftarlar, barları doldurup, olay çıkardılar. Olaylar ırkçı sloganlar atan bir grup İngiliz'in Tunuslulara saldırması üzerine başladı.

50 kişi tutuklandı

İngiliz holiganlarla, Tunuslular taş ve sopalarla birbirine girdi. Olaylara Fransızlar da karıştı. Vitrinlerin camları kırıldı, birçok mağaza yağmalandı, otomobiller ters çevrildi. Eski Liman ve meşhur Canebiere Bulvarı savaş alanına döndü. Polis gözyaşartıcı bomba atarak olayları yatıştırmaya çalıştı. Çatışmalarda üçü ağır 50 kişi yaralandı. 30'u İngiliz, 6'sı Tunuslu geri kalanı Fransız yaklaşık 50 kişi tutuklandı.

Zamanlama yanlıştı

Bu arada dün saat 15.30'da başlayan İngiltere-Tunus maçı için 1600 polis, 200 jandarma, 100 özel müdahale timi seferber edildi. Marsilya Emniyet Müdürü Michel Sappin, İngiltere maçının pazartesi oynatılmasını ‘hata’ olduğunu belirterek, ‘İngilizlerin haftasonu geleceği ve barlarda içeceği unutuldu’ dedi. Sappin, İngiltere maçlarının hafta arası oynanması gerektiğini belirtti.

Bir grup beyinsiz

Dünya Kupası'na gölge düşüren olayları, İngiltere Başbakanı Tony Blair de kınadı. Blair, Fransız polisine tam destek verdiğini açıkladı. İngiltere Spor Bakanı Tony Banks de olayların ‘bir grup beyinsiz aptalın’ işi olduğunu belirtti. İngiliz yetkililer, holiganizmin İngiltere'nin 2006 yılında Dünya Kupası'na evsahipliği yapma şansını riske atacağı uyarısında da bulundular. FIFA ise, ‘‘Bir avuç hooliganın çıkardığı olay Dünya Kupası'nı etkilemez’’ yorumunu yaptı.

Tunus bayrağını yaktılar

Kafayı çeken İngiliz holiganlar, İngiltere-Tunus maçı öncesinde Tunus bayrağı yakarak çatışmaları tahrik ettiler. Paris'in varoşlarında oturan Tunuslular'ın da şiddete şiddetle cevap vermesi üzerine olaylar kontrolden çıktı. Marsilya sokaklarında Filistin manzaraları yaşanmaya başladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!