Hizbullah'ın İsrailli turistleri hedef alması

Güncelleme Tarihi:

Hizbullahın İsrailli turistleri hedef alması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2009 09:58

Mısır'da gözaltına alınan ve Hizbullah'la bağlantılı olduğu belirtilen bir grup eylemcinin, ülkenin turizm bölgesi Sina'da İsrailli turistleri hedef almayı planladığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Mısır gazetesi El Ahram'ın bu konudaki haberi, İsrail basınının internet sitelerine de yansıdı. Haberde, grubun Sina'nın çeşitli bölgelerinde, İsrailli turistleri eş zamanlı olarak vurmayı planladığı, İsrailli turistler hakkında bu amaçla bilgi topladığı iddia edildi.

Mısır'ın yarı resmi olarak tanımlanan ve hükümete yakınlığı ile bilinen gazetesi El Ahram, bu konudaki soruşturmanın, Hizbullah eylemcilerinin asıl amaçlarının Gazze'deki yönetime yardım değil, Mısır'ın istikrarını bozmak ve İsrailli hedefleri vurmak olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Bir süre önce gözaltına alınan kişilerin, sorgularında, "kiraladıkları gayrimenkulleri kullanarak Süveyş Kanalı'yla gelen gemiler ve otellere gelen turistler hakkında bilgi topladıklarını söyledikleri" belirtildi.

Haberde, Mısırlı güvenlik yetkililerinin, yakalanan hücrenin lideri Muhammed Mansur ve diğerleriyle, Lübnan'da ilişkide olduğu kişiler arasındaki
mesajlaşmaları da izledikleri belirtildi. Mansur'un da halen gözaltındaki isimlerden biri olduğu kaydedildi.

Mısırlı yetkililer, Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah'ın, saldırı talimatlarını yardımcısı Şeyh Naim Kasım aracılığıyla verdiğini de dile getirdi. Kasım'ın, örgütün istihbarat birimlerinin sorumlusu olduğu da ifade ediliyor.

Gazete, Nasrallah'ın geçtiğimiz yıl bir suikast sonucu öldürülen örgütün önde gelen liderlerinden İmad Mugniye'nin intikamını almak istediğini belirtirken, bunu alaylı bir ifade ile dile getirdi. Haberde, "Nasrallah, İsraillilerden intikam almak istiyor. Ancak 1500 kişinin öldüğü, 5000 kişinin yaralandığı ve 150 bin evin harap olduğu korkunç kayıplardan sonra, onlarla Güney Lübnan'da yeniden karşı karşıya gelmek istemiyor. Bu adam, müttefiki Suriye'nin yakınına bile gidemez" denildi.

Haberin Devamı

Lübnan'da yayımlanan gazetelerden El Ahbar ise yakalanan grubun, Mısır topraklarında söylendiği gibi planların içinde olmadığını savundu. Gazete, sorgulanan Mansur'un, Mısırlı yetkililere, grubun Sina'da İsraillilere bir zarar vermek amacında olmadığını ve sadece Gazze'deki Filistinlilere yardım etmek istediklerini söylediğini kaydetti.

Haberin Devamı

El Ahbar, Hizbullah liderliğinin, grup üyelerine, "Mısır'daki İsraillilere zarar vermenin bir kırmızı çizgi oluşturup, Mısır'ın ulusal güvenliğine bir tehdit gelmemesi için bundan kaçınılması gerektiğini açık bir şekilde bildirdiğini" yazdı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!