Hizbullah: Mahkumlar serbest bırakılsın

Güncelleme Tarihi:

Hizbullah: Mahkumlar serbest bırakılsın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2006 18:11

Hizbullah'ın 2 İsrailli askeri kaçırması ile başlayan ve İsrail'in Lübnan'a girmesiyle yükselen gerilim tırmanıyor. İsrail Başkanı Olmert, gelişmeleri savaş nedeni olarak gördüğünü açıkladı. Hizbullah lideri Nasrallah ise tüm tutukluların serbest bırakılmasını istedi.

Haberin Devamı

Hizbullah lideri Şeyh Hasan Nasrallah, Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, İsrail askerlerinin, İsrail'deki Lübnanlı tutuklularla takas edilmek üzere kaçırıldığını söyledi.

İsrail saldırılarının, kaçırılan İsrail askerlerinin serbest bırakılmasına yardımcı olmayacağı uyarısında bulunan Nasrallah, kaçırılan askerlerin güvende ve çok uzak bir yerde olduğunu bildirdi.

Askerlerin kaçırılmasının uzun süredir planlandığını ileri süren Şeyh Nasrallah, Hizbullahın çatışmaya hazır olduğunu, ancak herhangi bir ateşkes önerisine de açık olduklarını söyledi.

Hizbullah lideri Nasrallah İsrail'den özgürlük istedi. Nasrallah, İsrail'in elindeki 10 bin Filistinli tutuklunun 2 İsrail'li askere karşılık serbest bırakılmasını talep etti.

Haberin Devamı

Nasrallah, İsrail saldırıları karşısında ileri gitmeye hazır olduklarını bildirerek "Operasyonumuzu kararlılıkla sürdüreceğiz. İsrail askerlerini güvenlikli bir şekilde geri vermemiz için muhkumlar serbesk bırakılmalı. İsrail Hİzbullah ile mayasa oturabilir," dedi.

Nasrallah, Filistinlilerden daha sabırlı ve kararlı olmalarını istedi.

HİZBULLAH BOMBALADI

Lübnan'daki Hizbullah örgütünün, Lübnan-İsrail sınırındaki bir İsrail mevzisini bombaladığı bildirildi. Güvenlik servisleri, Abbad sınır noktasındaki İsrail mevzisine havan topu saldırısı düzenlendiğini, mevziye üç mermi fırlatıldığını belirtti.

Bu bilgiyi direkt olarak doğrulamayan, Hizbullah'ın televizyon kanalı El Manar, Hizbullah'ın, bölgede tahrip olan bir tankı götürmeye çalışan İsrail askerlerine füze fırlattığını kaydetti.

SİVİL HEDEFLERE OPERASYON HAZIRLIĞI

İsrail Savunma Bakanı Amir Peretz, Lübnan'daki Hizbullah mevzilerine ve Lübnan'ın sivil alt yapı tesislerine hava operasyonları düzenlenmesi planına onay verdi.

İsrail'in Kanal-10 televizyonunun haberine göre plan, Hizbullah kaynaklı saldırılara yanıt olarak gündeme geldi. İsrail ordusu, haberle ilgili resmi bir açıklama yapmadı.

Televizyonun haberine göre Peretz ayrıca, ülkenin kuzeyinde bulunan Hayfa ve diğer kentlerdeki komutanlara, Hizbullah tarafından düzenlenebilecek olası roket saldırılarına karşı hazırlık yapmaları emri de verdi. Sınıra yakın bölgelerde yaşayan İsrailli sivillere, sığınaklara girmeleri tavsiye edildi.

Haberin Devamı

İSRAİL: 7 ASKERİMİZ ÖLDÜ

İsrail, Hizbullah'ın saldırısında 7 askerinin öldüğünü açıkladı. İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Hizbullah saldırısında 2 askerin de kaçırıldığı kaydedildi.

İsrail ordusunun, askerlerin ölüm haberlerini, aileleri haberdar edildikten sonra verdiği belirtildi. İsrailli bir ordu yetkilisi, Hizbullah gerillalarının, İsrail sınırları içinde düzenledikleri saldırıda 2 İsrailli askerin öldüğünü bildirmişti.

Hizbullah'ın askeri kanadı İslami Direniş'in, Hizbullah televizyonunda yayımlanan açıklamasında, İsrailli askerlerin, Gazze'deki Filistinlilere destek amacıyla kaçırıldığı ileri sürülmüştü. Askerlerin, İsrail'deki cezaevlerinde bulunan tutuklu ve mahkumların salınması karşılığında serbest bırakılacağı belirtilmişti.

Haberin Devamı

İsrail de, Hizbullah'ın kaçırdığı 2 askerini kurtarmak için birliklerini Lübnan'a sokmuştu.

HAMAS'TAN TEBRİK

Hamas yayımladığı bildiride, İsrail askerlerini kaçırmalarından dolayı Hizbullah'ı tebrik ederek, “Gazze'de bir İsrail askerinin kaçırılmasından iki hafta sonra yapılan bu operasyonun, yenilmez bir ordu olmakla övünen, İsrail ordusunun zayıflığını gösterdiğini” belirtti.

Bildiride, “Hizbullah'ın bu operasyonu, gerek Filistin'de, gerek Lübnan'da olsun, Siyonist varlığa karşı direniş projesinin tamamlayıcılığını yeniden ortaya koymaktadır” denildi.

Hamas, 5 haziranda bir İsrail askerini kaçırmıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!