Güncelleme Tarihi:
TARİHİ KARAR ÖNCESİ GERGİNLİK / FOTO GALERİ
Hindu çetelerin 1992 yılında kullanılamaz hale getirdiği, 16’ncı yüzyıldan kalan bir caminin kime ait olduğunu belirlemek üzere toplanan Allahabad Yüksek Mahkemesi uzun süre tartışılacak bir karara imza attı.
Davanın taraflarından birinin avukatı, Allahabad Yüksek Mahkemesi'nin, alanın bölünmesine, Müslümanların üçte birini almasına, kalanının da diğer iki Hindu grubu arasında paylaşılmasına hükmettiğini duyurdu.
Alınan karara şiddetle karşı çıkan Müslümanların avukatı, kararı temyize götüreceğini söyledi.
HİNDULAR DA TEMYİZE GİDECEK
Hindular ise kararı memnuniyetle karşılarken, buna rağmen temyize giderek, "Müslümanlara verilen toprak parçası üzerinde hak iddia edeceklerini" ifade ettiler.
Hindu Ram Janam Bhoomi adlı örgütün Başkanı Nritya Gopaldas Maharaj yaptığı açıklamada, "Yüksek Mahkeme Hindu inancına saygı gösterdi ama kararı temyize götüreceğiz çünkü mücadelemiz bitmedi" diye konuştu. Maharaj, Müslümanlara da mahkemenin kararını sükunet ile karşılamaları yönünde çağrıda bulundu.
Hindistan'ın kuzeyindeki Ayodhya kasabasında, hem Müslümanların hem de Hinduların hak iddia ettikleri dini önemi olan bir yerin kime ait olacağını belirleyecek mahkeme kararı öncesinde, başta 70 bin nüfuslu Ayodhya kasabası olmak üzere ülkede geniş güvenlik önlemleri alınmıştı.
Hintliler, Babri Mescidi’nin bulunduğu alanın tanrıları olan Ram’ın doğduğu yer olarak kabul ediyor ve buraya bir tapınak inşa etmek istiyor. Müslümanlar ise caminin restore edilerek tekrar kullanıma açılmasını talep ediyor.
200 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ
Mahkeme sırasında, ülke genelinde 200 binden fazla polis özel olarak görevlendirilirken, Ayodhya'daki yaklaşık 3 bin nüfuslu Müslüman ailelerin evleri de koruma altına alındı.
Caminin 1992 yılındaki tahribatı Hindular ile Müslümanlar arasında büyük gerginliğe neden olmuş ve çıkan çatışmalarda yaklaşık iki bin kişi hayatını kaybetmişti.
İçişleri Bakanı Palaniappan Chidambaram kararın açıklanmasından önce, “Bölgede barış ortamının sağlanabilmesi için hükümet gerekli tüm önlemleri aldı” dedi ve bölge halkını barış ortamının korunmasına katkıda bulunmaya çağırdı.
Nüfusu 1.1 milyarın üzerinde olan Hindistan'ın nüfusunun yüzde 80'ini Hindular oluşturuyor. Yaklaşık 140 milyonluk Müslüman nüfus ise ülkenin yüzde 13'ünü temsil ediyor.