Hindistan S-400’leri konuşlandırdı

Güncelleme Tarihi:

Hindistan S-400’leri konuşlandırdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2021 07:00

ABD’nin yaptırım tehditlerine rağmen Hindistan, satın aldığı Rus S-400 sistemlerini ülkenin kuzeybatısındaki Pencap eyaletinde konuşlandırdı.

Haberin Devamı

HİNDİSTAN’da yayımlanan Hindustan Times’ın haberine göre Rusya ve Hindistan arasındaki hava savunma işbirliği kapsamında S-400 hava savunma sistemlerinin ilk bataryalarının kurulumu gerçekleştirildi. Hindistan Hava Kuvvetleri, S-400 bataryalarının Pencap eyaletine konuşlandırıldığını bildirerek, Rus yapımı bu sistemlerin ülkenin hava savunma kapasitesini artıracağını da ekledi.

PENCAP SEÇİLDİ

Ülkenin kuzeybatısındaki Pencap eyaletine yerleştirilen S-400 sisteminde 400, 250, 120 ve 40 km menzile sahip dört farklı füze kullanılacak. Sistem, savaş uçakları, balistik füze ve AWACS (erken uyarı) uçaklarını hedef alacak. Bir yetkili, konuşlandırılan ilk sistemlerin hem Çin’den hem de Pakistan’dan gelebilecek hava tehditlerinin üstesinden gelebilecek kapasitede olduğunu söyledi. Dışişleri Sekreteri Harsh Vardhan Shringla, bu ay başında Rusya’nın hava savunma füze sistemlerinin teslimatına başladığını duyurmuştu.

Haberin Devamı

Hindistan S-400’leri konuşlandırdı

4.5 MİLYAR DOLAR

2015’te füze sistemlerini satın alma anlaşması imzalanmış ve 2018’de 4.5 milyar dolarlık (59.2 milyar TL) anlaşma tamamlanmıştı. Washington yönetimi, “ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası” (CAATSA) gerekçesiyle, Hindistan’ın Rus yapımı füzeleri satın almaması yönünde telkinde bulunuyordu.

TÜRKİYE’YE YAPTIRIM

Çin’e karşı oluşturulan ve ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan’ı içeren “QUAD” olarak bilinen ittifaktan ötürü ABD Kongresi’nde Hindistan’ı CAATSA’dan muaf tutma çabaları gündeme gelmişti. Rusya’dan S-400 aldığı gerekçesiyle CAATSA yaptırımlarının uygulandığı Türkiye, ABD tarafından F-35 savaş uçağı programından da çıkarılmıştı.

Hindistan S-400’leri konuşlandırdı

ABD HİPERSONİK FÜZEDE ÜÇÜNCÜ KEZ BAŞARISIZ OLDU

AMERİKA ordusunun bir süredir test ettiği “AGM-183A Havadan-Havaya Hızlı Müdahale Silahı” adlı hipersonik füze denemelerde üçüncü kez başarısız oldu. ABD Hava Kuvvetleri Kabiliyetleri Yaşam Döngüsü Yönetim Komutanlığı’na bağlı Silahlanma Birimi Müdürü Tuğgeneral Heath Collins, savunma konuşlarında haber yapan “thedrive.com” sitesine yaptığı açıklamada, 15 Aralık’ta yaptıkları hipersonik silah testinin yine başarısız olduğunu açıkladı. Tuğgeneral Collins, B-52H bombardıman uçağına takılan AGM-183A prototip füzesinin bilinmeyen bir nedenle bağlı olduğu mühimmat istasyonundan ayrılmadığını, başlatma dizisinin durduğunu ve füzenin fırlatılamadığını kaydetti. Hipersonik füzeler ses hızının (1225 km/saat) 5 kat ve üstü hıza ulaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!