'Hindistan - Pakistan Savaşı küresel iklim değişikliğini durdurabilir'

Güncelleme Tarihi:

Hindistan - Pakistan Savaşı küresel iklim değişikliğini durdurabilir
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2019 10:01

Washington Examiner dergisi yazarı Philip Klein, NASA'nın bir raporundaki verilere dayandırdığı yazısında Hindistan ve Pakistan arasındaki olası bir savaşın küresel iklim değişikliğini durdurabileceğini öne süren bir yazı kaleme aldı.

Haberin Devamı

Nükleer savaş çok sayıda can kaybı anlamına geliyor olsa da bazı bilim insanları böyle bir durumun küresel iklim değişikliğinde ters etki yaratabileceğini düşünüyor.

2011 yılında NASA’da görev yapan bilim insanları Hiroşima’ya atılan atom bombası büyüklüğünde 100 kadar bombanın patlaması durumunda etkilerinin neler olacağına dair bir rapor yayınladı.

Yayınlanan raporda böyle bir durumun dünyanın iklimi üzerinde dramatik bir etki yaratacağı belirtildi.

NASA bilim insanları küçük çaplı bir nükleer savaşın üst atmosferde ciddi oranda siyah karbon birikimine yol açacağını hesap etti.

National Geographic’in de atıfta bulunduğu rapora göre NASA’nın iklim modellerine göre üst atmosferdeki siyah karbon Güneş’ten gelen ısıyı emecek ve sıcak hava balonu gibi sürekli olarak yukarı gidecek.

Haberin Devamı

Böyle bir durumda atmosferdeki siyah karbonun temizlenmesi uzun zaman alacak.

Savaşın başlangıcından 3 yıl sonra küresel çapta ısı 1 C azalacak ve azalma trendi bir süre daha devam edecek.

NASA’nın raporu oldukça dikkat çekici olsa da "Küresel iklim değişikliğini önlemenin yolu nükleer savaştır" anlamı çıkmıyor.

Raporu hazırlayan bilim insanlarından Luke Oman, “Isının azalması tarım faaliyetlerini sekteye uğratır, yağışlar seyrekleşir ve yüzeye yansıyan Güneş radyasyonunda azalmalar görülür. Böyle bir durumda daha sık don olayı görüleceği için geniş çaplı sorunlar meydana gelir. Tarımda yaşanacak olumsuz gelişmeler küresel çapta kıtlığa sebep olur." açıklamasında bulunmuştu.

Klein, NASA’nın verilerine dayandırdığı yazısında, nükleer savaşın küresel iklim değişikliğine çözüm gibi görünse de büyük felaketleri de beraberinde getireceğini ve olası savaş durumunun son derece korkunç bir gelişme olacağını vurgulayarak sonlandırıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!