Hindistan, 2050'de ABD’yi yakalayacak

Güncelleme Tarihi:

Hindistan, 2050de ABD’yi yakalayacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2006 11:33

İngiliz The Guardian gazetesi, Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye’den oluşan yükselen ekonomilerin (E7) 2050 yılına kadar G7 ülkelerinin ekonomilerinden en az yüzde 25, en çok yüzde 75 daha büyük olacağını belirten rapora geniş yer verdi. Rapora göre, satın alma gücü paritesine gözönüne alındığında Hindistan, 2050 yılına kadar ABD’yi yakalayacak.

Haberin Devamı

İngiliz The Guardian gazetesi, Detroit’in dünyanın taşıt sanayinin merkezi olduğunu, ancak üç büyük otomotiv şirketi, Ford, General Motors ve Chrysler, büyük güç kaybettiğini, Ford ve General Motors’un toplam 60 bin işçinin işten çıkartılacağını açıkladıklarını belirtti. Bu gelişmelerin dünyanın değiştiğinin işaretini oluşturabileceğini kaydeden gazete, dünya taşıt sanayinin küresel merkezlerinin Çin, Japonya ve Tayland olacağını gösteren bir rapora dikkat çekti.
Sanayi devriminden bu yana küresel ekonominin Batı Avrupa ve Kuzey Amerika’nın hakimiyetinin altında olduğunu kaydeden gazete, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, ABD, Kanada ve Japonya’dan oluşan G7’nin "eskimiş" olduğunu belirtti.

ÇİN VE HİNDİSTAN

Çin, Hindistan ve Brezilya’nın G7’ye alınmak istemesi halinde bir argümanı olacağını belirten gazete, PwC raporunun Çin, Hindistan, Brezilya, Rusya, Endonezya, Meksika ve Türkiye’den oluşan yükselen ekonomilerin (E7) 2050 yılına kadar G7 ülkelerinin ekonomilerinden en az yüzde 25, en çok yüzde 75 daha büyük olacağını belirttiğine dikkat çekti.
The Guardian, Çin’in GSYİH’sının halen ABD’ninkinin yüzde 18’ine eşit olduğunu, ancak 2050 yılında bu oranın yüzde 94 olacağının hesaplandığını yazdı. Satın alma gücü paritesine göre, Çin’in GSYİH’sının ABD’ninkinin yüzde 76’sına ulaştığına işaret eden gazete, E7 ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonominin Hindistan olacağını belirtti.

İNGİLTERE

Satın alma gücü paritesine göre, Hindistan’ın bu yüzyılın ortasında ABD’yi yakalayacağını kaydeden gazete, İngiltere’nin en güçlü ekonomiler listesinde gerilemeyi sürdüreceğini, halen dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan İngiltere’nin 2050 yılına kadar Hindistan, Brezilya, Endonezya ve Meksika tarafından geride bırakılacağını ve 9’uncu sıraya düşeceğini yazdı.

İngiliz gazetesi, E7’nin yükselişinin sorunları da beraberinde getireceğini, tarihin güç dengelerindeki değişikliklerin jeopolitik çalkantılar yarattığını gösterdiğini kaydetti. Çin ve Hindistan’ın daha fazla petrole ihtiyacı olacağını belirterek bu petrolün nereden geleceği sorusunu sordu.

Goldman Sachs’ın (GS), Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’e bakarak enerjiye ve tütekim mallarına olan talebin fırlayacağı kanısına vardığını anımsatan gazete, "Eğer GS haklı çıkarsa, petrol, E7’nin sokaklarında olacak yeni arabaları çalıştırmak için gerekecek" diye yazdı. Gazete, Çin ve Hindistan’ın nüfusunun 2050 yılına kadar ılımlı bir artış göstermesi halinde bir milyar arabaya iktiyaç olacağına dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!