Güncelleme Tarihi:
CENTCOM Sözcüsü Kyle Raines, Votel’in Türkiye temaslarıyla ilgili Hürriyet’e gönderdiği açıklamada şöyle dedi:
“Gezisi sırasında Orgeneral Votel, karşılıklı çıkarlara dayalı konuları konuşmak için Türk Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile görüştü. Ayrıca Atatürk’ün kabrine çelenk koydu. Son olarak Öz Kararlılık Operasyonu’na (IŞİD’le savaş) destek için İncirlik Hava Üssü’ne konuşlandırılan ABD kuvvetlerini ziyaret etti.”
MÜZAKERELER SÜRÜYOR
Hürriyet’e bilgi veren ABD Savunma Bakanlığı kaynakları, Türkiye’ye konuşlandırılması düşünülen roket sistemi HIMARS için ise henüz bir karara varılmadığını ve müzakerelerin halen sürdüğünü belirtti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Nisan’ın son haftası yaptığı bir açıklamayla, ABD ile Suriye sınırına HIMARS yerleştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını ve “anlaşma çerçevesinde mayıs ayında HIMARS’ın Türkiye sınırlarına geleceğini” söylemişti. IŞİD’le yürütülen savaşın harekât ve istihbarattan sorumlu komutan yardımcısı Tümgeneral Peter Gersten ise Çavuşoğlu’nun açıklamasından sonra Türkiye’ye yerleştirilecek HIMARS konusundaki bir soruya verdiği cevapta, “Bu, üzerinde çalıştığımız yeni bir gelişme ve nasıl yerleştirileceğine bakıyoruz. Nasıl çalışacağını belirlemek için de güçlü ortağımız Türkiye’yle çok yakın çalışıyoruz” demişti.
MENBİÇ’TE KULLANILACAK
Hürriyet’e bilgi veren Kongre kaynakları, Türkiye’ye konuşlandırılması planlanan HIMARS’ın Türkiye-Suriye sınırı boyunca IŞİD’in elindeki son parça olan 98 km’lik Menbiç Cebi için kullanılmasının planlandığını belirtirken, Türkiye ile yürütülen müzakerelerin de bu bölgenin IŞİD’in elinden kurtarılmasında PKK’ya yakın YPG güçlerinin bu operasyonda oynayacağı rolde düğümlendiğini belirttiler. Nitekim, cumartesi günü AP (haber ajansı), CNN (televizyon), Washington Post (gazete) ve Voice of America (radyo) medya organlarından birer temsilciyle Irak’tan Suriye’ye geçip burada ana unsurunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) temsilcileriyle bir araya gelen Votel’in Ankara ziyaretinin en önemli konusunun da bu olduğu öğrenildi.
VOTEL’İN ÜÇ AMACI
Pentagon’dan bir yetkili, Hürriyet’e, Votel’in Suriye ziyaretinin üç amacı olduğunu belirtti:
1) SDG’ye askeri danışmanlık sağlayan, bölgede sayıları 200 olan Amerikan Özel Kuvvetleri’ni ziyaret.
2) SDG unsurlarını bizzat görmek.
3) Gazetecileri de götürerek, Amerikan kamuoyuna Suriye’de saklayacak bir şey yapmadıklarını göstermek.
Votel’in gazetecilerden ayrılarak, Suriye’nin bilinmeyen bazı yerlerine de ziyaretler gerçekleştirdiği ve ülkede toplam 11 saat kaldığı öğrenilirken, gazeteciler burada SDG çatısı altındaki Sünni ve Süryani aşiret temsilcileriyle de bir araya geldiler. Temsilciler gazetecilere, toplam sayısı 30 bin civarında olduğu tahmin edilen SDG bünyesinde yer almaktan memnun olduklarını, Kürt savaşçıların IŞİD’e karşı daha etkin olduklarını, bu yüzden SDG’ye katıldıklarını anlattılar.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Votel’in Suriye ziyaretinden üç gün önce 18 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la gerçekleştirdiği telefon konuşmasında SDG konusunun gündeme gelip gelmediği bilinmiyor. Ancak kaynaklar, Menbiç Cebi meselesinin görüşmede muhtemelen ele alındığını belirtiyorlar.