Güncelleme Tarihi:
Eski Yugoslavya Devlet Başkanı Miloşeviç'in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemisine yargılanmak üzere teslim edilmesi dünyada büyük yankı buldu. Miloşeviç'in USSM'de yargılanacak olmasına dünyanın dört bir yanından olumlu tepkiler gelirken Yugoslavya'da kamuoyu ikiye bölündü.
AB MİLOŞEVİÇ'İN TESLİMİ CESURCA
Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı İsveç, eski Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç'in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne (USSM) teslimini ''cesurca'' olarak değerlendirdi.
İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh, teslimin ''çok cesur bir karar'' olduğunu, kararın geçmişle hesaplaşma yönünde siyasi bir istekolduğunu gösterdiğini belirtti. Lindh, ''Yugoslav hükümetinin Miloşeviç'i işlediği suçlardan sorumlu olduğunu gerçekten görmek istemesi, cesaret verici ve olumlu'' diye konuştu.
Lindh, kararın Yugoslavya'nın uluslararası topluma kabulüne yardımcı olacağını ve Brüksel'de yapılacak Yugoslavya'ya yardım konferansında çok ihtiyaç duyduğu uluslararası yardımı garanti edeceğini belirtti.BELGRAD'DA 5 BİN KİŞİLİK PROTESTO GÖSTERİSİ
Yugoslavya’nın başkenti Belgrad’da yaklaşık 5 bin kişinin, eski devlet başkanı Slobodan Miloşeviç’in Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’ne (USSM) teslim edilmesini portesto ettiği bildirildi.
Miloşeviç’in liderliğindeki Sosyalist Parti ile Voyislav Seselj liderliğindeki radikal parti SRS tarafından yapılan çağrı üzerine toplanan yaklaşık 5 bin Miloşeviç yandaşının, Sırp hükümetinin istifasını ve erken seçimlerin düzenlenmesini istediği belirtildi.
Çoğu yaşlı olduğu belirtilen göstericilerin, slogan atmadıkları, terörle mücadele ekiplerinin parlamento binasında bulundukları ve üst düzey parti yöneticilerinin de gösteriye katıldığı kaydedildi.
Gösteriye katılan partililerin, Yugoslav vatandaşlarını yabancılara teslim etmeyi kabul eden Yugoslav yetkililerin "Sırbistan’a ihanet ettiklerini" söylediği belirtildi.
Bu arada, Yugoslavya Başbakan yardımcısı Mirocup Labus, Yugoslavya Başbakanı Zoran Ziziç’in istifasının ülkedeki reformları etkilemeyeceğini söyledi.
Labus, federal ve cumhuriyet hükümetlerinde bazı yeni yapılanmalar olabileceğini, ancak bu yeni yapılanmaların reformları ve bugün Brüksel’de yapılan yardım konferansında verilen taahhütlerin yürütülmesini ya da sonuçlandırılmasını getirilmesini etkilemeyeceğini açıkladı.
Labus, başbakanın istifasından sonra, geçici bir kabinenin yönetimi eline alacağını ve bu yıl sonunda da seçimlerin yapılacağını umduğunu kaydetti.
Öte yandan, Bosna Sırp Cumhuriyeti Başbakanı Mladen İvaniç, Miloşeviç’in Lahey’e teslim edilmesiyle, "uluslararası savaş suçları mahkemesi ile işbirliği yapmaları konusunda daha fazla baskı altına girdiklerini" söyledi.
İvaniç, yaptığı açıklamada, "Slobodan Miloşeviç’in teslim edilmesi bölgede yeni bir durum yarattı ve Sırp Cumhuriyeti tamamen yeni bir konuma girdi. Sırp cumhuriyeti çevresindeki bütün ülkelerin Lahey mahkemesi ile tam işbirliği yapma zorunluluğu nedeniyle, Sırp Cumhuriyeti yöntemi, mahkemeyi önemseyen daha kararlı bir eylem konusunda baskı altına girdi" dedi.
Savaş suçlusu olarak BM tarafından aranan Bosnalı Sırplar’ın lideri Radovan Kradziç ve General Ratko Mladiç’in saklandığına inanılan Bosna Sırp Cumhuriyeti yönetimine, uluslararası kamuoyu tarafından savaş suçlularının yakalanması ve teslim edilmesinde Lahey mahkemesi ile işbirliği yapılması konusunda yoğun baskı yapılıyor.
4 BİN MİLOŞEVİÇ YANLISINDAN ''AYAKLANMA'' ÇAĞRISI
Miloşeviç'in iade edilmesi milleyitçi sırplarda büyük üzüntü yarattı. |