Hesap günü

Güncelleme Tarihi:

Hesap günü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 06, 2005 00:00

Kardeş Azerbaycan, muhalefetin ‘turuncu devrim’ tehdidinin gölgesinde sandık başına gidiyor. Bugün, başta ABD olmak üzere dünyanın dikkatle izlediği seçimlerde muhalefetteki Azatlık Bloku, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi’ne karşı yarışacak.

AZERBAYCAN’da 4 milyon civarında seçmen bugün sandık başına giderek, Haydar Aliyev’in vefatından sonra ilk defa 125 milletvekilinden oluşan yeni meclisi belirleyecek. İktidarla muhalefet arasında son derece çekişmeli geçmesi beklenen parlamento seçimleri, 2003 yılında İlham Aliyev’in, baba Aliyev’den yönetimi devralması sırasında ortaya çıkan eski hesapların görüleceği gün olarak da tarif ediliyor.

Parlamento seçimlerinde, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in başkanı olduğu iktidar partisi Yeni Azerbaycan’ın karşısında, Azatlık ve Yeni Siyaset YeS blokları yer alıyor.

AZATLIK BLOKU

Seçimlerde iktidarın karşısına çıkan en dişli rakip, karanfil ve turuncu renkli afişiyle tanına Azatlık bloku olacak. Azatlık içinde yer alan üç parti Musavat ve lideri İsa Kamber, Halk Cephesi ve lideri Ali Kerimli ile Demokrat Parti ve sürgündeki lideri eski Meclis Başkanı Resul Guliyev, iki yıl önce İlham Aliyev’i baba mirasını otoriter yöntemlerle devralmakla suçlamıştı. Daha silik bir seçim kampanyası yürüten Yeni Siyaset YeS bloğunun başında ise 15 yıl önce Azerbaycan’da 20 Ocak hadiselerine izin vermekle suçlanan ilk başkan Ayaz Mutalibov ile İtibar Memedov bulunmakta.

Bakü’deki yabancı gözlemcilere göre, sıkı denetim altında yapılacak seçimlerde iktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi, meclisteki çoğunluğu elde edememesi durumunda, Yeni Siyaset taraftarlarıyla ittifaka gitmeyi düşünüyor. Musavat lideri Kamber ise muhalefetin halkı sokaklara dökme ya da isyan çıkarma niyetinde olmadığını tekrarlayarak ‘Biz Azerbaycan’da isyan veya devrim yapmak istemiyoruz. İktidardan adil seçim, polis ve devlet memurlarının karışmadığı bir seçim yapmasını istiyoruz’ diye konuştu.

Rakiplerim emeklilik yaşında
/images/100/0x0/55ea2dd8f018fbb8f86fe869


Muhalefetin parlamento seçimleriyle başlatmayı düşündüğü, iktidarın kademeli el değiştirmesi kampanyasına İlham Aliyev sessiz kalmıyor ve şunları söylüyor: ‘Emekli yaşındaki muhalefet liderleri, dış ülkelerden de bazı güçlerle birlikte renkli devrim fikirleriyle halkı yanına çekmeye çalışıyor.’

‘First’ aday
/images/100/0x0/55ea2dd8f018fbb8f86fe86b


AZERBAYCAN Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in eşi Mihriban Aliyev de seçimlerde milletvekili adayı oldu. Politikadan konuşmaktan hiç hoşlanmadığı, önayak olduğu yardım kampanyalarıyla anılmaktan mutlu olduğu belirtilen 43 yaşındaki Mihriban Aliyev’in posterleri, seçim yeri olan Bakü 2. bölgesinde boy gösteriyor. Seçim için değil de kuaför reklamı için çekilmiş hissi uyandıran posterde parti ismi ya da slogan yerine, güzelliği dillere destan Aliyev’in sadece adı yer alıyor. Kendi web sitesinde yayınlanan söyleşisinde Mihriban Aliyev, ‘Ben sadece halkıma yardımcı olmak istiyorum. Güç meraklısı değilim’ diyor. Halk, onun kazanacağına kesin gözle bakıyor ve ‘Adı yeter’ diye konuşuyor.

Hayaleti dolaşıyor!

BAŞKENT Bakü’de oy verme işleminin başlanmasına 24 saat kala, Resul Guliyev hayaleti tekrar dolaşmaya başladı. Fısıltı gazetesine göre, üç hafta önce Azerbaycan’a başarısız bir dönme girişiminde bulunan Guliyev, bu sabah
/images/100/0x0/55ea2dd8f018fbb8f86fe86d
herhangi bir Avrupa ülkesinden Bakü’ye gelecek bir yolcu uçağından çıkarak sürpriz yapabilir. Guliyev’in Bakü’ye dönme girişiminde bulunması halinde tutuklanacağını defalarca açıklayan Azerbaycan yönetimi, seçim günü son derece zor bir duruma düşebilir. Azatlık blokundaki Halk Cephesi lideri Ali Kerimli, son basın toplantısında imalı bir ifade kullanarak ‘Guliyev Bakü’ye döndüğünde Aliyev yönetimi kendisini tutuklamaya kalkışırsa, rejim kendi eliyle fitilini ateşlemiş olur’ dedi.

Gergin bekleyiş

AZERBAYCAN’da bugün yapılacak seçimler öncesi oluşan gergin hava, sanki sokaktaki kedilere bile yansımış görünüyor. Başkentteki bir sokağın kedi sakinleri, fotoğraflarını çeken kameraya ifadesiz bir gerginlik içinde bakıyor.

Zamkı en kuvvetli parti MÜSAVAT
/images/100/0x0/55ea2dd8f018fbb8f86fe86f


SEÇİME hazırlanan Bakü’de her sabah yeni afişler beliriyor. Evlerin duvarları bile parti sloganlarıyla kaplanırken, zamkı en kuvvetli parti Müsavat (Eşitlik - denklik) çıktı. İsa Kamber portresinin yer aldığı Azatlık bloku afişini evinin duvarında gören halk, ‘İktidar bizi muhalefet yanlısı olmakla suçlar’ düşüncesiyle Kamber afişini kaldırmak istese de, kuvvetli zamk yüzünden bunu yapamıyor. İktidardaki Yeni Azerbaycan Partisi afişleri ise, kalitesiz yapışkan kullanıldığı için hemen sökülüveriyor.

BİLGİSAYARLI SEÇİM

Azerbaycan’daki parlamento seçimlerinde önemli bir yenilik daha var. Sandıklar açıldıktan sonra, oy sayım işlemi, Merkez Seçim Komisyonu’na direkt bağlantı halindeki bilgisayar ağıyla gerçekleşecek. Benzer sistem, Rusya tarafından son 8 yıldır kullanılıyor. Böylece resmi olmayan ilk seçim sonuçları, 7 Kasım sabah saatlerine doğru alınmış olacak.

TRT’YE YAYIN YASAĞI

Bugün yapılacak parlamento seçimlerini izleyecek yabancı TV ve haber ajanslarına canlı yayın yasağı sürerken, Bakü’ye gelen TRT ekibinin canlı yayın cihazlarına havaalanında çıkışta iade edilmek kaydıyla el konuldu.

YEREL TV’LERE SERBEST

Daha önce yerel televizyonlar için de getirilen seçim günü canlı yayın yasağı kaldırıldı. Bu kanallar oy kullanma sürecinde canlı yayın yapabilecekler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!