Güncelleme Tarihi:
Koalisyon ülkeleriyle birlikte IŞİD’in Irak’taki ve Suriye’deki mevzilerine 8 Ağustos’tan beri hava saldırısı düzenleyen ABD örgütle mücadelede zorluk yaşıyor. New York Times gazetesinin haberine göre IŞİD’i vurmak için kalkan her dört uçaktan sadece biri bomba bırakıp geri dönüyor. Amerikan ordusu hava saldırılarının daha etkili olması için Afganistan’daki bazı uçakları Kuveyt’e kaydırdı.
AMERİKAN New York Times gazetesinin haberine göre ABD ordusu, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’ne(IŞİD) karşı düzenlediği hava saldırılarının etkisini artırmak için harekete geçti. Gazeteye konuşan askeri yetkililere göre yerdeki hedeflere karşı son derece ağır kayıp verdiren bir düzine ‘Yaban domuzu’ lakaplı A-10 tipi uçak, Afganistan’dan Kuveyt’teki bir üsse kaydırıldı. Uçaklar, en erken bu hafta karada IŞİD’e karşı savaşan Irak ordusuna destek için uçuşlar başlayacak. Ayrıca beş altı tane Reaper insansız hava uçağı da gelecek haftalarda Afganistan’dan buraya çekilecek.
11 BİN KM ÖTEDEN TAKİP
ABD, IŞİD’e karşı hava saldırılarını artırmaya çalışsa da, son olarak Fas uluslararası koalisyonun yardım çağrısına cevap veren Arap ülkeleri, kervanına katılıp F-16’larını gönderse de örgütün askeri merkez, iletişim merkezleri, petrol rafineleri, eğitim kampları, silah depoları gibi hedeflerini belirlemede daha fazla zorluk yaşanıyor. Predator ve Reaper insansız hava uçakları, Suriye’ye 11 bin km ötedeki ABD’nin Nevada ve diğer üslerden komuta edilerek hedef belirleniyor.
SİVİL TAŞERON MU
Katar’daki üstte ise ‘pop-up’ diye adlandırılan birden ortaya çıkan konvoy, militan grubu ya da ağır silahlar gibi hedefler tespit ediliyor. Bu çalışmalara rağmen IŞİD’i vurmak için kalkan her dört uçaktan sadece biri bomba bırakıp geri dönüyor.
Askeri yetkililere göre geçen hafta boyunca düzenlenen Suriye’deki 450 saldırının yüzde 25’i önceden planlıydı. ABD, keşif işinde sivil taşeronların da devreye sokulmasını değerlendiriyor. Bir diğer risk ise IŞİD mevzilerini vururken sivil can kaybına da yol açması. Bu yüzden en az sivil can kaybına yol açacak hedefin belirlenmesi için sofistike bilgisayar programları kullanılıyor.
IŞİD’in Irak ve Suriye’deki mevzilerine yönelik ABD ve koalisyon ülkelerinin uçaklarının düzenleyeceği hedeflerin seçildiği, analiz edildiği Güney Carolina eyaletindeki Hava Kuvvetleri üssünden “hedef vurmadan sorumlu” binbaşı Sonny Alberdeston, “Bir devleti hedef aldığınız zaman alışıla geldik şekliyle o devletin kapasitelerine bakarsınız. Fakat bu adamlar (IŞİD militanları) etrafta dolanıyorlar. Önce bir yerde görünüyorlar, bir hafta sonra gitmiş oluyorlar” dedi.
ABD: Dehşete düştük
Suriye ordusu uçaklarının IŞİD’in denetimindeki Rakka kentine önceki gün düzenlediği saldırıda 130 kişinin öldüğü iddia edilmişti. ABD Dışişleri ise hava saldırılarında çok sayıda sivilin ölmesini kınadı. Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki, “Esad rejiminin Rakka’da çok sayıda sivilin ölümüne ve yerleşim alanlarının yıkımına yol açan hava saldırılarına dair haberlerden dehşete düştük” dedi.