Güncelleme Tarihi:
Parmak izi, yüz tanıma ya da retina taraması gibi fiziksel biyometrinin uzun yıllardır güvenlik amacıyla kullanıldığı biliniyor ancak buna artık davranışsal biyometri de eklenecek. Davranışsal biyometri, yürüyüş biçimi gibi, insanların belli durumlar karşısında nasıl hareket ettiğini ölçümlemeye çalışıyor.
İngiliz ve İspanyol bilim insanların gerçekleştirdiği ortak bir çalışmada, insanların yürüyüşünden karakter analizi yapabilen bir sistem geliştirdi. Dünyanın en kapsamlı adım veri tabanına sahip bir yapay zeka sistemi geliştiren uzmanlar, 127 farklı kişiden yaklaşık 20 bin adım türünü kayda geçirmeyi başardı.
Manchester Üniversitesi ile Madrid Otonom Üniversitesi’nin ortak yürüttüğü çalışmada, kaydedilen yapay zeka sistemi ‘baskı pedi’ adı verilen ve insanların üzerinde ayakkabılarını çıkarmadan yürüdüğü bir mekanizmaya aktarıldı. Yapılan incelemelerde, bu pedin üzerinde yürüyüş yapan kişilerle ilgili tahminlerde yüzde 99.3 oranında başarıya ulaşıldı.
Araştırma ekibinde yer alan Manchester Üniversitesi profesörlerinden Omar Costilla Reyes, “Her insan 24 farklı durum altında, yürürken 24 farklı harekete sahip. Bu da her insana biricik, tekil bir yürüyüş biçimi veriyor. Böylece bu hareketleri yansıtmak, tıpkı parmak izi ya da retina taraması gibi, bir bireyi tanımlamak konusunda belirleyici bir özellik.
Araştırmacılar, geliştirdikleri sistemi, güvenlik noktalarından, ev ve işyerlerine kadar, gerçek dünyadaki birçok güvenlik senaryosunda test etti. Prof. Reyes, bu tip zorlayıcı olmayan güvenlik sistemlerine odaklanmanın, adım sırasında zemine yapılan baskıyı kaydetmenin ve oldukça zor olduğunu bildirdi.