Güncelleme Tarihi:
1) 2017 EN ‘ANORMAL’ YIL OLUYOR
Bilimsel sıcaklık ölçümlerinin başladığı 1880’den beri dünya tarihinin en sıcak yılı 2016 olmuştu. İlk altı ayı itibariyle 2017 de geçen yılla yarışıyor (altta). Fakat bilim insanları bu noktada 2017’nin aslında daha da “anormal” olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü Büyük Okyanus’ta El Nino akıntısının görüldüğü yıllarda küresel sıcaklıkların artması nispeten normal karşılanıyor.
2016’da El Nino oluşmuştu. Bu yıl ise El Nino olmamasına rağmen sıcaklıklar yeni rekorlar kırıyor. ThingProgress’e konuşan iklimbilimci Michael Mann, “2014’ten beri üç yıl üst üste sıcaklık rekorları kırıldı. Sanki bu durum yeterince şoke edici değilmiş gibi, şimdi de El Nino olmadığı halde sıcaklık rekoruna doğru gidiliyor” dedi.
2) BİR TEK TÜRKİYE Mİ ‘ŞANSLI’
Türkiye’de bu yıl görülen rekor sağanak yağışlar, sel, hortum ve kuraklık gibi afetlere rağmen Ocak-Haziran 2017 döneminde dünya genelindeki sıcaklıklara bakıldığında ülkemiz açısından ilginç bir durum dikkat çekiyor (altta): Türkiye sıcaklıkların ortalama değerlerde seyrettiği az sayıdaki ülkeden biri (üstte). İspanya ve Meksika gibi ülkelerde sıcaklık rekorları kırılırken (koyu kırmızı), dünyanın neredeyse tamamında ortalamanın üstünde sıcaklıklar ölçülüyor (pembe tonlar). Okyanusların üstündeki az sayıda bölgede sıcaklıklar ortalamanın altında gidiyor (mavi). Türkiye’nin İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde sıcaklıklar, Kanada ve Rusya’nın belli bölgeleri gibi ortalama seviyelerde seyrediyor (beyaz). Türkiye’nin Batısı ve yer yer iç-doğu bölgelerinde ise sıcaklıklar ortalamanın bir miktar üstünde. Buna karşın, dünyanın diğer bölgelerindeki sıcaklık rekorları Türkiye'de de aşırı yağışlara, hortumlara ve diğer afetlere neden olabiliyor.
3) İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ARA VERMEDİ
Dünyada hemen her ülkenin iklim değişikliğini engellemek üzere taahhütler vererek imzaladığı Paris İklim Anlaşması’ndan Trump Yönetimi ile birlikte ABD’nin ayrılmasının uzun vadede felaket sonuçları olabilir. Çünkü tüm veriler, bilim insanlarının ezici çoğunluğunun “insan kaynaklı” olarak gördüğü iklim değişikliğinin azalmak bir yana, artarak sürdüğünü gösteriyor. Özellikle 1980’den beri dünyada ortalama sıcaklıklardaki artışa bakıldığında (altta). El Nino yıllarının (kırmızı) yanı sıra, okyanus akıntılarında bunun tam tersi koşullar yaratan El Nina yıllarında (mavi) da sıcaklık anormallikleri giderek artıyor.
Kısacası, insanlık atmosfere salınan sera gazı miktarını ciddi ölçüde azaltmazsa, Türkiye de dahil hemen hemen tüm ülkeler yıllar geçtikçe daha da fazla iklimsel tuhaflıklar ve afetlerle karşılaşacak gibi görünüyor.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR