Havada dehşet

Güncelleme Tarihi:

Havada dehşet
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2001 00:00


Haberin Devamı

3 Çeçen korsan Rus uçağını Medine'ye kaçırdı

İstanbul-Moskova seferini yapan Tupolev-154 tipi uçak, Atatürk Havalimanı'ndan kalkışından kısa bir süre sonra kaçırıldı. Uçağı Suudi Arabistan'ın Medine kentine indiren 3 hava korsanı Çeçenistan'daki savaşın bitmesini istedi. 4 yolcu ile bir kabin görevlisini bıçakla yaralayan korsanlar, Medine'de 20'si Türk 40 yolcuyu serbest bıraktı.

Rusya Federasyonu'nun ‘Vnukovo’ şirketine ait, İstanbul-Moskova charter seferini yapan Tupolev-154 tipi, RA-85619 kuyruk işaretli yolcu uçağı, 1'i bebek, 59'u Türk, 162 yolcusu ile dün Atatürk Havalimanı'ndan kalkışından kısa süre sonra kaçırıldı. Suudi Arabistan'ın Medine Havaalanı'na inen uçaktaki 3 korsan bir kabin görevlisiyle 4 yolcuyu bıçakla yaraladı. Çeçenistan'daki savaşın durmasını istedikleri öğrenilen korsanlar, saat 21.55'te yaralı kabin görevlisi ile kadın ve çocuklardan oluşan 40 kişiyi serbest bıraktı. Serbest bırakılanlardan 20'sinin Türk olduğu öğrenildi.

10 BİN FEET DÜŞTÜ

12 kişilik mürettebatla içinde 174 kişi bulunan uçak saat 13.57'de İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan havalandı. Kaptan pilot, Karadeniz üzerinde uçakta kavga çıktığını ve iki kişinin bıçakla yaralandığını söyledi. Bu sırada uçak 24 bin feet'ten (yaklaşık 8 bin metre) 14 bin feet'e (4 bin 660 metre) inerek 10 bin feet (3 bin 300 metre) irtifa kaybetti. Aynı anda pilotun kuleye uçakta bomba bulunduğunu deklare etmesi, kriz merkezini dehşete düşürdü. ‘Hijack’ sinyali veren pilot kuleye, 6 bin feet'e inmek ve ‘green 1’den İstanbul'a dönmek istediğini söyledi. Kaptan pilot, bunun hemen ardından ‘Beni 270 başa döndürün’ dedi. Bunun Yunanistan yönü olduğunu bilen kulenin ‘Yani Yunanistan’a mı gitmek istiyorsunuz?' sorusu üzerine kaptan pilot, Afyon-Kütahya rotasında, Türk hava sahasından çıkacağını söyledi. Pilot, kulenin sorularına yanıt vermeden Türk hava sahasını terketti. KKTC ve Mısır hava sahalarından geçen uçak Suudi Arabistan'ın Medine Kenti’ne indi.

Uçağın Türk hava sahasını terketmesinden sonra Türk makamları alarma geçirildi. Uçağın Medine'ye inmesinden sonra Türkiye'nin Suudi Arabistan Büyükelçiliği'ne derhal acil talimat veren Dışişleri, tüm yolcularla birlikte Türk yolcuların da can güvenliğinin sağlanması için Suudi makamları ile temasa geçilmesini istedi.

40 YOLCUYU BIRAKTILAR

Tupolev tipi Rus uçağı Medine Havaalanı'na indikten sonra gelen bilgiler, pilotların hava korsanlarının bir anlık boşluğundan yararlanıp kokpitin kapılarını kilitlediğini ortaya çıkardı. Korsanların kokpitin kapısını kırmaya çalıştıkları ancak başaramadıkları öğrenildi. Suudi yetkilerden oluşan bir heyetle görüşmeye başlayan korsanlar bir süre sonra göğsünden bıçaklanan bir kabin görevlisiyle uçaktaki tüm kadın ve çocukları bırakmayı kabul ettiler.

Saat 21.55'te korsanlar yaralı görevliyle 20'si Türk 40 kişiyi serbest bıraktı. Bu arada ikinci pilotu da yiyecek getirmesi için serbest bırakan korsanlar, dönmemesi durumunda bir yolcuyu öldüreceklerini söyledi. Korsanların tehdidi üzerine ikinci pilot yiyecek torbalarıyla geri döndü.

Uçak ile kulenin konuşması

2 kişi kavga ediyor acil iniş istiyorum

13.40 Vnukovo Havayolları uçağının kapısı kapanıyor.

13.57 Kalkış ve pisti terk ettikten sonra Karadeniz istikametine yönelme

14.10 Pilot- ‘İstanbul kule emergency’

Kule Emergency'nin (acil durum) mahiyeti nedir?

Pilot (Büyük bir ihtimalle kaçırılma kodu olan 7500 sinyalini kaçırma ihtimalini düşünmediği için vermiyor) Uçakta 2 kişi kavga ediyor, 1 yaralı var. İstanbul'a acil iniş istiyorum.

(Uçak bu sırada Karadeniz istikametinde 24 bin feet'te)

Kule Anlaşıldı.

(Uçak bu sırada 24 bin feet'ten 14 bin feet'e düşerek irtifa kaybediyor. Bunun üzerine kule, olağanüstü bir durum olduğunu anlıyor.)

Pilot Bana 270 baş verin.

Kule 270 baş'la Atina'ya gidersiniz. Onu mu istiyorsunuz?

Pilot (1 dakika kadar bekledikten sonra) Beni Yalova üzerinde bekletin.

(Uçak bundan sonra 6 bin feet'e inerek, Yalova üzerinde 6 dakika bekliyor)

Kule (6 dakika sonra) İsteğinizi bildirin.

Pilot Uçaktaki Çeçenler bombalı.

Pilot Rotayı Kahire'ye yöneltiyorum.

Kule Anlaşıldı.

Pilot Medine'ye gitmem isteniyor. Yeni rota Medine.

Kule Anlaşıldı. Afyon-Antalya yolunu kullanabilirsiniz.

(Uçak normal irtifayı alıp, belirttiği yolda gidiyor ve bir daha konuşma olmuyor.)

Yolcu yakınlarının endişesi

Uçaktaki 59 Türk yolcunun yakınları haberin duyulmasının ardından Atatürk Havalimanı'na akın etti. Oğlunun kaçırılan uçakta bulunduğunu öğrenince fenalaşan baba Zeki Soğuktaş'ı görevliler sakinleştirdi. İstanbul'dan binlerce kilometre uzaktaki Moskova'da da, yakınlarının isimlerini listelerde gören Ruslar aynı endişeyi yaşadılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!