Güncelleme Tarihi:
Tahran'daki yabancı gözlemciler Hatemi dönemiyle ilgili görüşlerini Hürriyet'e anlattılar. Gözlemcilere göre İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, muhafazakar kesimle mümkün olduğu kadar karşı karşıya gelmeden adım adım reformlar yapacak. Gözlemcilerin çeşitli konulardaki görüşleri şöyle:
Kabine krizi: Hatemi kabinesi sol veya liberal görüşler taşıyan kişilerden oluşuyor. Kilit bakanlıklar dışişleri, kültür ve enformasyon hem Hatemi hem de muhafazakarlar için büyük önem taşıyor. Bu nedenle bu bakanlıklara her iki tarafa da uygun aday bulmakta zorlanacak.
Reformlar: Radikal değişiklikler yapamaz. Adım adım zamana yayarak halkın beklentilerini karşılayacak adımlar atacak. Kadınlarda kılık kıyafet kontrolleri kaldırılarak, yine islami kurallara uygun ama daha rahat, raha renkli bir giyim tarzına kavuşturulabilir.
Ekonomi: Hatemi, liberal ama ekonomide devletçi görüşleri savunuyor. Bir islam sosyalisti. Yabancı sermayeye karşı değil, ama ülkeye çok dikkatli sokulmasından yana. Kabinesinde ülkenin birden dışa açılarak zenginleşmesini savunanlar da var. Yönetimde bu iki görüş sürekli olarak çarpışacağa benziyor.
Dış politika: Dış politikada ipler dini lider Ali Hamaney'in elinde. Bu nedenle büyük değişiklik beklenmiyor. Hatemi ve çevresi batı ile iyi ilişkileri savunuyor. Ama, bu ülkelerin İsrail'e destek olmaması koşulu sürüyor. ABD ise bekle gör politikası uyguluyor.
Türk-İran ilişkileri: Hatemi'nin Türkiye ile iyi ilişkiler istediği biliniyor. Ancak Türkiye'deki laik-dinci çatışması yakınlaşmayı engelleyici bir faktör. İran gazeteleri Türkiye'deki olaylara eleştirel bir gözle yaklaşarak Türkiye'deki dincilerin laik kesim tarafından ezildiği gibi bir izlenim yaratıyor. İran basınının bağımsız olmadığı bilinen bu yayınları ilişkilerin gelişmesine zorlaştıracaktır.