Güncelleme Tarihi:
AKDENİZ’in cennet kıyılarında kurulu Gazze’de 2005’te İsrail ordusunun çekilmesi ve ertesi yıl Hamas’ın iktidara gelmesi nedeniyle uygulanan abluka tüm dünyanın yüreğini burkan bir insanlık dramı yaratıyor. Bölgede en büyük sıkıntı işsizlik, altyapı özellikle elektrik yoksunluğu ve en önemlisi dış dünyadan izolasyon.
Bir zamanlar zengin meyve çeşitleriyle önemli bir ihracatçı olan ve refah içinde yaşayan Gazze’de ablukadan sonra nüfusun yüzde 80’i en temel gıda malzemeleri için yardıma muhtaç durumda. Hastaneler, okullar, elektrik ve kanalizasyon sistemi harabeye dönmüş. Yine de Selah el-Din Caddesi’nde yürüdüğünüzde taze İsrail yoğurtlarından humusa, hatta kakaoya kadar herşeyin tıkabasa raflarda olduğu görülebiliyor. Ancak bunlar Mısır sınırındaki tünellerden kaçak olarak bölgeye giriyor ve nüfusun çoğunun alımgücü yetmiyor. İsrail’in dokuz kişinin yaşamına mal olan saldırısının en büyük gerekçesi Hamas’a silah gitmesine engel olmaktı.
Amaç Hamas’ı devirmek
İsrail başından sonuna Akdeniz sahilinde 40 kilometre uzunluğunda ve sadece 11 kilometre genişliğinde olan 1.5 milyon nüfuslu bölgenin tüm sınır geçişlerini -Mısır’ınki hariç- kontrol altında tutuyor. Mısır da radikal İslamcı Hamas’ın ülkedeki muhalif Müslüman Kardeşler’le ilişkisinden dolayı sınırını kapalı tutuyor. İsrail yoğun ablukayla Gazze halkının bunalıp Hamas’ı devirceğini hesaplıyor. Ancak örgüt iktidara daha da sıkı yapışmış durumda.
3 soruda abluka:
* İsrail neden abluka uyguluyor?
Hamas’ı sorumlu tuttuğu roket saldırılarını öne sürüyor. Ayrıca ambargo yoluyla örgütün gücünü ve etkisini kırmak istiyor. 4 yıldan fazladır esir olan askeri Gilad Şalit’in bırakılması da bir başka sebep.
* Önlemler nasıl uygulanıyor?
İsrail uzun ve etrafı çitle çevrili Gazze’nin sınırını yoğun olarak koruyor. İsrail donanması da denizden erişimi engelliyor. Mısır da Hamas’ı tanımadığı için küçük sınırını kapatmış durumda.
* Abluka kırılıyor mu?Gazze’ye giren malların yüzde 80’i Mısır ile arasındaki kaçak tünellerden geliyor. Girişte tüm mallara ağır vergi konuyor. Gazzelilerin çoğu bu nedenle kaçak mallara gücü yetmiyor.
Taze balık yasak konservesi serbest
- Yasakların başında çimento geliyor. Amaç füze rampası yapılmasını engellemek.
- Filistinliler, bu nedenle bombardımanda yıkılmış binalardan beton ve demir topluyor.
- 6 sınır kapısından 24 saat geçiş serbest olsa dahi 2 milyon tonluk beton ihtiyacını karşılanması tam 3 yıl sürecek.
- İsrail balıkçıların ağ atmasına izin vermediği için İsrail’den kaçak getirilen dondurulmuş balıklar tünellerden geçirilip kente ulaştırılıyor.
* İsrail mesela geçen hafta 14,069 ton gıda taşıyan 637 kamyona izin vermiş.