Güncelleme Tarihi:
İsrail güvenlik güçlerinin, geçen Eylül ayında Mescid-i Aksa ile başlayan baskınları bir ay içinde Batı Şeria bölgesindeki Doğu Kudüs, El-Halil ve Gazze'nin de aralarında olduğu birçok şehre yayıldı. İsrail'in son bir ayda gerçekleştirdiği saldırılarda aralarında 8 çocuk ve hamile kadınların da bulunduğu yaklaşık 30 Flistinli hayatını kaybetti. Saldırılarda bin 500'ün üzerinde kişi ise yaraladı.
Artan şiddet üzerine Gazze şehir yönetimini elinde bulunduran Hamas, bugün akşam saatlerinde resmi Twitter hesabında Filistin halkını ayaklanmaya davet etti. Açıklamada Cuma günü "Kudüs İntifadası"nın başlayacağı duyuruldu.
Filistinli gruplar tarafından iki gün önce ‘Gazap Günü' ilan edilerek tüm ülke genelinde kitlesel gösteriler başlatılmıştı. Yaşanan çatışmalarda 3 İsrail vatandaşının ölmesi üzerine İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu güvenlik kabinesini olağanüstü toplamıştı. Toplantıda, son günlerde Filistinli gençlerin İsraillilere yönelik bıçaklı saldırı girişimlerinde artış gözlendiği, yükselen tansiyonun üçüncü bir intifadanın başlangıcı olacağı endişesi taşıdığı konuşulduğu İsrail basınına yansımıştı.
İLK İNTİFADA 1987'DE BAŞLAMIŞTI
Filistinlileri, İsrail ihlallerine karşı geniş çaplı ilk ayaklanmayı 9 Aralık 1987’de bir İsrail askeri aracının Gazze’de dört Filistinlinin ölümüne sebep olmasıyla başlamıştı. İsrail güvenlik güçleri bu kitlesel gösterileri bastırmak için bir genci daha öldürmesi üzerine Filistin halkı bir bütün olarak İsrail işgaline karşı ilk intifada hareketini başlatmıştı. Tepkisel bir gösteriyle başlayan ayaklanma, akabinde kısa sürede örgütlü ve planlı bir harekete dönüştü.
İkinci intifada hareketi ise dönemin muhalefet partisi Likud'un lideri ve eski general olan "kasap" lakaplı Ariel Şaron'un 28 Eylül 2000'de binlerce İsrail askerinin koruması altında Mescid-i Aksa Camii'ne girmesiyle başlamıştı.
Bu iki İntifada hareketinde çıkan olaylarda 3 binden fazla Filistinli hayatını kaybederken 10 bine yakın kişi de yaralanmıştı.