Hamas usulü şeriat

Güncelleme Tarihi:

Hamas usulü şeriat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2007 00:00

Filistin’in Gazze Şeridi’ni ele geçiren Hamas’ın kurucularından Mahmud el-Zahar, Alman Der Spiegel Dergisi’nin online versiyonunda yayınlanan röportajında şu mesajları verdi.

Bir devletimiz olmadığından şeriat ilan edemiyoruz. Ama İslami bir toplum kurabiliriz.

Şeriat devletinin bugünkünden farkı olmayacak. Gazze’de İslamiyet’e uygun yaşıyoruz. Hırıstiyanlar, Hırıstiyan olmaya devam edecek. Laik ve komünist partiler de olacak.

Mahmud el-Zahar, bütün Arap ülkelerinde özgür ve adil seçimlerin gerçekleştirilmesi durumunda İslamcı partilerin iktidara geleceğini savunuyor. Söyleşi özetle şöyle:

Geçen cumartesi Gazze Şeridi’nde kontrolü ele geçirdiniz. Hamas’ın Gazze’de şeriat devleti kurmak istediği söyleniyor. Bu doğru mu?

Tabi ki. Halihazırda İslami devlet kuramayız, çünkü Filistinliler olarak bir devletimiz yok. Devletimiz olana kadar, İslami bir toplum oluşturmak istiyoruz.

Hamas’ın yönettiği İslami devlet nasıl olacak?

Bugünkünden farkı olmayacak, çünkü Gazze’de yaşam tarzı ve gelenekler, İslama uygun. Ticaret, düğünler, boşanmalar hepsi İslami. Devlet olduğumuzda, herkes için özgürlük söz konusu olacak. Hıristiyanlar Hıristiyan kalacak, laik ve komünist partiler de olabilir.

İslam devleti ideal bir yapıysa, niye bundan daha fazla yok?

Tüm Arap dünyasında özgür ve adil seçimler yapılsa, İslami yaşam tarzı, her yerde kazanırdı. Çünkü İslam, Avrupa ve Amerika’ya zarar veren yozlaşmaya, yumuşamaya ve materyalizme karşıdır. Oralarda aile düzeni bozuldu, AİDS ve uyuşturucu var. Burada öyle şeyler yok.

Gelecekte Hamas ile İsrail’in ilişkileri nasıl olacak?

Biz İsraille çeşitli konularda fiilen temas halindeyiz. Siyasete gelince Condoleezza Rice ile Ehud Olmert’in Filistin Devlet Abbas ile gündemleri, iki haftada bir boş ellerle bir araya gelip öpüşmeye dayanıyor. Biz ancak, meselenin özüyle ilgili görüşmelerde konuşuruz.

Batı’da Gazze’nin uluslararası teröristlerin yuvası olacağına dair endişe var. Böyle bir tehlike sözkonusu mu?

Direnişçiler ile teröristleri ayırt edemezsiniz. Ülkemizi işgalden kurtarmak için savaşıyoruz. Avrupalılar, Nazi’ye karşı mücalede ettikten sonra özgürlük savaşçıları diye onurlandırıldılar. Kimse Charles de Gaulle’e terörist demedi.

İsrail’de Gazze’nin elektriğini, suyunu, doğalgazını kesmek gözden geçiriliyor. Gazze açlığa mahkum edilebilir mi?

İsrail sınırı açmak zorunda kalır. Halkı sınıra hücum ettirecek kadar aç bırakamazlar. Ayrıca sınır kapalı kaldığında İsrail, ticarette iki milyon dolar kaybediyor.

Canlı bomba kontrolü

Hamas’ın kontrolü ele geçirdiği Gazze’de artık sadece tesettür görüntüleri hakim. Plajda erkekler denize girerken, kadınlar şemsiye altında. Hamas’tan kaçmaya çalışanlar ise Erez kapısından İsrail’e geçiyor. Kontrol noktasındaki askerler, canlı bomba olmaları ihtimaline karşı gençlerden karın bölgelerini açmasını istiyor.

Kimdir

İsrail, 2003 yılında Hamas’ın kurucu şahinlerinden olan Mahmud el-Zahar’ı evinde roket saldırısıyla öldürmek istedi. Saldırıda oğlu öldü. Gazze’deki Hamas şefinin öldürülmesi üzerine onun yerini aldı. 2006 genel seçimlerinde sık sık Hamas’ın "İsrail’i asla tanımayacağını" söyledi. Cerrah olan El-Zahar, seçimlerden sonra Dışişleri Bakanı oldu. ABD’nin baskısı yüzünden Filistin lideri Mahmut Abbas, Zahar’ı görevden aldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!