Hamas’a tecrit operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Hamas’a tecrit operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2007 00:00

İsrail, Hamas’ı ele geçirdiği Gazze’de boğmak için ilk adım olarak yakıt sevkiyatını durdurdu. Gazze’de 15 günlük benzin kaldı, halk yiyecek stoku yapmak için marketlere hücum etti. Batı Şeria’da ise Mahmud Abbas’ın atadığı yeni hükümet yemin ederek göreve başladı. Hamas, bu hükümeti yasadışı ilan ederken, Abbas da Hamas’a bağlı silahlı grupları yasadışı ilan etti. Şimdi iki taraf da, "Filistin bölünmez bir bütündür" mesajları veriyor.

GAZZE’yi ele geçirerek Filistin’i fiilen ikiye bölen Hamas’a, Batı Şeria’yı da nüfuzu altına alma tehlikesine karşı, tecrit operasyonu başlatıldı. Başta ABD olmak üzere Batı desteğinde operasyonu başlatan İsrail, ilk iş olarak Gazze’ye yakıt sevkiyatını durdurdu ve kentin geçiş noktalarını kapattı.

İsrail’in tahminine göre Gazze’de sadece iki hafta yetecek kadar benzin kaldı.

Gazze’nin Hamas’ın kontrolüne geçmesinden sonra İsrail’in yakıt temininden sorumlu şirketi Dor Alon bu kararı, ordu ile istişarelerde bulunarak aldı. Şimdilik sadece elektrik üreten jeneratörler için yakıt gönderiliyor. Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer de İsrail’in Gazze Şeridi’ni tecrit etmeyi sürdürme niyetinde olduğunu, bölgeye elektrik ve su dışında hiçbir şeyin geçmesine izin verilmemesi gerektiğini açıkladı.

Bu gelişmelerin ardından, Gazze’nin dış dünyayla bağlantısının kesileceğinden korkan halk da yiyecek stoku yapmak için marketlere hücum etti.

JEST ARAYIŞI

Batı’nın baskılarını en az hasarla atlatmak isteyen Hamaslı yetkililer, ses getirecek bir jest arayışına girdiler. Bunun üzerine yetkililer, kaçırılan BBC muhabiri Alan Johnston’un kısa bir süre içinde serbest bırakılacağını açıkladılar.

ABBAS’A DESTEK

İsrail ve Batı, Filistin Devlet Başkanı ve Fetih lideri Mahmud Abbas’a da desteğin sürmesi için kolları sıvadı. ABD’li bir diplomat, Batı Şeria’da Fetih tarafından İslamcıların yer almadığı yeni hükümetin kurulmasının ardından, ülkesinin Abbas’a ambargoyu kaldıracağını söyledi. İsrail de, bir süredir Fetih güçlerine silah sevkıyatı yapıyordu.

YENİ HÜKÜMET

Filistin’de yeni Başbakan Selam Feyyad’ın kabinesi dün Ramallah’ta yemin ederek göreve başladı. Feyyad’ın hükümetinde kendisi dışında 11 bakan bulunuyor. Kabinesi onaylanan Feyyad, Gazze ile Batı Şeria’da birlik çağrısı yaptı ve "Görevim zor ama imkansız değil. Vatanı oluşturan iki bileşenin organik, idari ve siyasi birliği konusunda ısrar ediyoruz" dedi.

Dün yeni kabinede yemin eden Abbas, ilk iş olarak Hamas örgütüne bağlı silahlı grupları yasa dışı ilan etti. Abbas, Filistin’in meşruiyeti ve kurumlarına karşı askeri darbe yapmalarından ötürü bu unsurları yasa dışı ilan etmeye karar verdi. Kararnamede, bu gruplar içinde yer alan herkesin yasalar ve olağanüstü hal hükümlerine göre cezalandırılacağı bildirildi.

Hamas da Abbas’ın atadığı yeni hükümetin yasa dışı olduğunu iddia etti. Hamas sözcüsü İsmail Rıdvan, "İslami Direniş Hareketi, bu hükümetin meşru olmadığını, yasa dışı olduğunu düşünmektedir. Hükümeti tanımayacağız. Bu hükümetle çalışmayacağız" dedi.

Gazze’de patlak veren Hamas ile Fetih arasındaki iç savaş, TV’lerde sürüyor. Hamas TV’si, İslamcılara çökertme harekatıyla tanınan Gazze güvenlik şefi Muhammed Dahlan için "İsrail ajanı ve siyonist" diyor. Fetih’in TV’si ise Hamas’a "İran’ın paralı askerleri" ve "Katiller" diye yükleniyor.

ARAFAT’IN NOBEL’İ ÇALINDI

Hamas, Gazze’deki yağma operasyonuna da devam ediyor. Filistin’in eski efsanevi lideri Yaser Arafat’ın evine giren Kassam Tugayları militanları, Arafat’a ait Nobel Barış Ödülü’nü çaldı.

Hamas’tan kaçış

Akdeniz boyunca uzanan Gazze Şeridi, İsrail ile Mısır arasında sıkışmış durumda. Hamas’ın ele geçirdiği Gazze’deki halk İsrail’e geçebilmek için tek çıkış noktası olan Erez kapısına hücum ediyor.

Gazze sandviç gibi

Akdeniz boyunca uzanan Gazze Şeridi’nin hayat damarları, İsrail ve Mısır’a bağlı. İsrail, Hamas’ın Gazze’den Batı Şeria’ya uzanmasını da engellemeyi amaçlıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!