Güncelleme Tarihi:
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki ikametgahında açıklama yapan Hamaney, Nemr'in idamını "büyük bir suç, siyasi hata" olarak niteleyerek, "şiddetle" kınadı.
Suudi Arabistan'ın Nemr'i haksız bir şekilde idam ettiğini savunan Hamaney, "Bu alim ne halkı silahlı bir harekete teşvik etti ne de gizli komplolar planladı" dedi.
Hamaney, Nemr'in sadece Suudi Arabistan yönetimini açık bir şekilde eleştirdiği için hukuksuzca idam edildiğini savunarak, "İlahi intikam şüphesiz Suudi siyasetçilerin yakasına yapışacak" ifadelerini kullandı.
Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr
MALİKİ'DEN ÇOK SERT TEPKİ
Irak eski Başbakanı Nuri el Maliki de Şeyh Nimr'in idamının Suudi Arabistan yönetiminin yıkılışına neden olacağını söyledi. 2006-2014 arası Irak başbakanlığı yapan Maliki, halkının "bu menfur mezhepsel uygulamayı şiddetle kınadığını" söyledi. 1980 yılında Muhammed Bakir el Sadr'ın Saddam yönetimince idam edilmesine gönderme yapan Maliki, "Şeyh Nemr'in idam edilmesinin Suudi rejimini devireceğini" ifade etti.
SUUDİ YÖNETİMİ AĞIR BEDEL ÖDEYECEK
Suudi Arabistan yönetimi dün, aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu.
İran Dışişleri Bakanlığı'ndan ise idamlara tepki gösterilerek, "Bu kısır ve sorumsuz politikanın sonuçları, faillerine dönecek ve Suudi yönetimi izlediği bu politika için ağır bedel ödeyecek" şeklinde açıklama yapılmıştı.
Ülkenin tanınmış Şii din adamlarından Nemr, 2011 yılında Bahreyn'deki gösterilerle eş zamanlı Katif kentinde düzenlenen rejim karşıtı protestoların ardından 2012 yılında "protestolara teşvik etmek, fitne çıkarmak, güvenlik güçlerine direnmek, ateş açmaya çalışmak" gibi suçlamalarla gözaltına alınmıştı.
Nemr, gözaltına alınacağı sırada kaçmaya çalışırken yaralı olarak yakalanmış, 2013 yılında da yargılanmaya başlamıştı. 15 Ekim 2014'te idama mahkum edilen Nemr'in idam edilmemesi için Tahran yönetimi birçok kez Suudi Arabistanlı yetkililere çağrıda bulunmuştu.