Halkım beni affetsin

Güncelleme Tarihi:

Halkım beni affetsin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2013 01:25

Letonya’da dün Başbakan Valdis Dombrovskis, geçen hafta başkent Riga’da bir süpermarketin çatısının çökmesi sonucu 54 kişinin hayatını kaybettiği faciayla ilgili tüm siyasi sorumluluğu alarak istifa etti.

Haberin Devamı

ÜLKENİN 1991’de Sovyetler’den bağımsızlığını kazanmasının ardından yaşanan en büyük trajedide, başkent Riga’daki Maxima isimli süpermarketin çatısı çökmüş, en az 54 kişi ölmüş, onlarca kişi yaralanmıştı. Halkın büyük tepkisini çeken kazayla ilgili soruşturma hâlâ sürerken ülkenin en uzun süredir görevde olan Başbakanı Valdis Dombrovskis (42), dün Cumhurbaşkanı Andris Berzins’e istifasını sunduğunu açıkladı.

İSTİFA EDİYORUM

Cumhurbaşkanı ile bir buçuk saat süren görüşmeden sonra gazetecilere konuşan Valdis, “Kaza, ülkemizde daha iyi bir yönetim kurulması gerçeğini ortaya koymuştur. Hükümetim, bu olayla halkın güvenini yitirmiştir. İstifa etme kararı aldım. Bilmeden yapmış olduğum ihmalkârlıktan dolayı halkım beni affetsin” dedi. Valdis’in kararıyla, merkez sağ hükümeti de otomatik olarak düşmüş oldu. Başbakan’a “istifa et” baskısı yaptığı söylenen Cumhurbaşkanı Andris Berzins’in ofisinden yapılan açıklamada ise gelecek hafta yeni hükümetin kurulması için görüşmelere başlanacağı belirtildi. Göreve 2009 yılında gelen Dombrovskis, derin bir resesyona giren ekonomiyi kurtarmak için kemer sıkma politikalarını uygulayıp vergileri artırmıştı. İflastan kurtulan, son iki yıl içinde AB’nin en hızlı büyüyen ülkesi olan Letonya, 1 Ocak’ta da 18’inci üye ülke olarak Euro Bölgesi’ne girecek.

Haberin Devamı

Denetim yok yolsuzluk var

Cumhurbaşkanı Andris Berzins’in “cinayet” olarak yorumladığı kazayla ilgili soruşturma sürüyor. Yetkililer, süpermarketin çatısının, bazı siyasi liderlerle yakın ilişkilere sahip inşaat şirketi HND Grupa’nın, çatıda kış bahçesi çalışması sonrasında çöktüğünü açıklamıştı. Buna göre, yağmurda giderek ağırlaşan kum ve toprak yüzünden çatı çökmüş, alışverişe giden onlarca kişi enkaz altında kalmıştı. Riga belediyesinin de tasarımı hatalı olmasına rağmen süpermarkete işletme ruhsatı verdiği söyleniyor. Hatta binanın projesi ödül bile almış. Standart dışı yapı malzemelerinin kullanılması da felaketin yaşanmasına neden olan diğer faktör.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!