Güncelleme Tarihi:
SURİYE’nin başkent Şam’dan sonraki en büyük kenti olan Halep’te Esad rejimi ve muhaliflerin karşılıklı yığınağı sürüyor. Kentin muhaliflerin elindeki doğusunun 7 Temmuz’da rejim tarafından kuşatma altına alınmasını geçen hafta sonu güneydeki Ramussa bölgesinde bu kuşatmanın yarılması izlemişti. Kentte beklenen büyük çarpışma için Şam yönetimine yakın basın, “tüm savaşların anası” ifadesini kullanıyor. İngiliz Reuters kuşatmayı yarma harekâtında “Fetih Ordusu” adı altında birleşen 6-8 bin muhalif savaşının güneydeki Ramussa’da Şam yönetiminin kaleyi andıran savunma hatlarını onlarca tank da kullanarak birkaç günde aştığına dikkat çekti.
GÜNDE 3 SAAT ATEŞKES
Birleşmiş Milletler’den de (BM) kentte kötüleşen insani durumla ilgili uyarıların artması üzerine Moskova, kentte kısa süreli ateşkes uygulama kararı aldığını bildirdi. Rus Korgeneral Sergey Rudskoi, dünden itibaren her gün yerel saatle 10.00-13.00 arasında tüm askeri operasyonların durdurulduğunu kaydetti. Rudskoi, “Bu, ilgili tüm kuruluşların Halep sakinlerine insani yardım teslim etmeleri için fırsat sağlamayı amaçlıyor” dedi. BM’den bu sürenin yeterli olmadığı mesajı geldi. Moskova, BM ile kuruluşun haftada 48 saatlik ateşkes teklifini de görüşüyor.
KİMYASAL SALDIRI İDDİALARI
Bu gelişmeler olurken Halep’teki muhalifler, Suriye ordusuna ait bir helikopterin muhaliflerin kontrolündeki semtte önceki akşam ‘klor gazı’ içerikli varil bombasıyla düzenlediği saldırı sonucu biri anne ikisi çocuk 3 kişinin öldüğü, 20 kişinin gazdan etkilendiğini ileri sürdü. Şam yönetimi, kimyasal saldırı iddiasını reddetti. Geçtiğimiz hafta da Rusya, Halep’teki muhaliflerin ‘zehirli gaz’la saldırı düzenlediğini iddia etmişti.
ŞEHİRDEKİ GÜÇ DENGESİ:
MUHALİFLER
Kentin doğusunda konuşlanan ve hafta sonu rejim kuşatmasını güneyden kıran muhalifler ‘Fetih Ordusu’ (FO) şemsiyesi altında birleşmiş durumda. İki hafta önce adını Fetih el Şam Cephesi olarak değiştiren ve El Kaide’nin Suriye kolu Nusra Cephesi bu oluşumun Ahrar el Şam ile birlikte en önemli iki bileşeni. Bu iki grup dışında 10 kadar örgütün daha FO içinde olduğu sanılıyor. FO’nun 30 ila 40 bin savaşçısı olduğunu bunlardan 10 bininin Halep şehrinde bulunduğu belirtiliyor. Muhaliflerin ağır silahlar ve ABD yapımı TOW tanksavar füzeleri de var.
REJİM VE MÜTTEFİKLERİ
Şehrin batı bölgelerinde Esad güçleri hâkim. Suriye ordusu ile Ulusal Savunma Güçleri adı verilen milis güçleri rejime bağlı önemli silahlı unsurlar. Şam yönetiminin müttefikleri olan İran, Irak ve Lübnan’da üslü Hizbullah’a bağlı savaşçılar karada rejime destek veriyor. Rejim yanlısı Al Masdar haber sitesi Halep çevresinde 30-40 bin asker ve milis, en az 100 tank, 400 zırhlı personel taşıyıcı olduğunu ileri sürüyor. Öte yandan Esad rejiminin ağır silahlarına Rusya’nın gelişmiş hava gücü destek sağlıyor.