Halep için ateşkes umudu

Güncelleme Tarihi:

Halep için ateşkes umudu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 19, 2015 01:01

SURİYE’de Hizbullah ve İran destekli rejim güçleri, Halep’te muhaliflerin elindeki bölgeyi tamamen kuşatmak, kuzeyde iki Şii köyü etrafındaki kuşatmayı yarmak ve Türkiye’den tedarik yollarını kapatmak için saldırıları sürdürürken BM ateşkes için umut verdi.

Haberin Devamı

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, önceki gün BM Güvenlik Konseyi’ne Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad’ın çatışmaları dondurma planı çerçevesinde Halep’e yönelik tüm saldırıları altı haftalığına durdurmayı kabul ettiğini söyledi. Mistura “Suriye hükümeti, Şam’dan açıklanacak bir tarihten itibaren tüm Halep’e yönelik her türlü hava ve ağır silahlarla yapılan saldırıları 6 hafta süreyle durdurmayı kabul ettiğini bildirdi” dedi.

Detayları konuşmak üzere yakında Suriye’ye döneceğini belirten Mistura muhaliflerin de altı haftalık sürede roket ve havan saldırılarını durduracağını umduğunu kaydetti. BM temsilcisi, planın başarısı konusunda temkinli konuştu: “Bir yanılsama içinde değilim. Geçmişteki örnekleri dikkate alırsak bu başarılması zor bir konu. Sahadaki gerçekler çatışmaların yerel olarak durdurulması planının başka bölgelerde de hayata geçirilip geçirilemeyeceğini gösterecek.” Bölgede giderek gücünü attıran Kaide bağlantılı Nusra Cephesi, BM’nin ateşkes teklifini reddederken İstanbul merkezli Suriye Ulusal Koalisyonu planın detaylarını ve rejimin fiiliyatta ne yapacağını görmek istediklerini vurguladı. Halep Askeri Konsey Başkanı Zahir Sakit ise El Cezire’ye “Bu bir tuzak, plan Esad’ı güçlendirir, karar bizi bağlamaz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!