Halep çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Halep çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2016 21:34

Esad rejimi dün Halep’te 2013’ten beri muhaliflerin elinde olan kritik Bustan el Paşa bölgesinde ilerlerken BM’nin Suriye Temsilcisi Steffan di Mistura’dan dramatik bir çağrı geldi. Böyle giderse Halep’in doğusunun 2.5 ayda tamamen harabeye döneceğini belirten Mistura, Nusra militanlarına kenti terk etmelerini, gerekirse kendisinin bizzat giderek onlara refakat edebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

SURİYE’nin Halep kentinde rejim güçlerinin Rusya’nın ağır hava bombardıman desteğiyle muhaliflerin elindeki bölgelerde kontrolü sağlamaya yönelik saldırıları şiddetlendi. Suriye ordusu önceki akşam, “insani yardımların kolaylaştırılması” için Halep’teki hava ve topçu saldırıları azaltacağını duyursa da dün kentte çatışmalar devam etti. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nden yapılan açıklamada, Suriye ordusunun önceki akşam 2013 yılından beri muhaliflerin kontrolünde olan, kritik önemdeki Bustan el Başa bölgesine ilerlediği belirtildi. Suriye ordusundan yapılan açıklamada da Bustan el-Paşa’da taarruz başlatan birliklerin önceki gece aldığı bölgelerle birlikte mahalleyi büyük oranda kontrol altına aldıkları iddia edildi. Kürtlerin kontrolündeki Şeyh Maksud mahallesine yakın olan Bustan el-Paşa’da şiddetli sokak savaşları yaşanırken, mahallenin yarısından çoğu hâlâ Nureddin Zengi ve ÖSO gruplarının ellerinde.

Haberin Devamı

‘İDLİB’E YA DA BAŞKA BÖLGEYE GİDİN’

Halep’te çatışmalar yoğunlaşırken, Birleşmiş Milletler’in Suriye özel temsilcisi Staffan di Mistura, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlediği dünkü basın toplantısında tüm taraflara önemli açıklamalarda bulundu. Eski adıyla Nusra Cephesi, yeni adıyla Fetih el Şam Cephesi’ne seslenen Mistura, Rusya ve Suriye ordusunun hava saldırılarının durması için, cihatçı örgüte Halep’in doğu mahallelerinden çıkması için çağrıda bulundu ve “Eğer silahlarınızla Halep’i terk ederek İdlib’e ya da istediğiniz bir bölgeye gitmeye karar verirseniz, kişisel olarak bizzat size refakat etmeye hazırım... Rusya ve Suriye, Nusra militanlarını, muhaliflerin kontrolündeki bölgelere operasyon düzenlemek için kolay gerekçeler olarak kullanması tarih tarafından yargılanacak” dedi.

‘YENİ SREBRENİTSA’YI KABUL ETMEYECEĞİM’

Suriye ordusunun sayıları 900 olan Nusra militanlarını bahane ederken, 100 bini çocuk 275 bin sivilin kuşatma altında kaldığını söyleyerek Rusya ve Suriye’ye ateşkes çağrısında bulunan Mistura, “Eninde sonunda en fazla iki, iki buçuk ayda bu gidişle doğu Halep kenti tamamen yok olacak; özellikle tarihi kentten söz ediyorum. Saldırılarda terörist olmayan binlerce sivil de ölecek. Bu duruma pasif kalarak yeni bir Ruanda ya da Srebrenitsa’yı kabul etmeyeceğim” diye konuştu. Rusya, De Mistura’nın Nusra Cephesi’ne yönelik ‘Halep’ten çıkın’ çağrısını olumlu bulduğunu açıkladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!