Halep alarmı

Güncelleme Tarihi:

Halep alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2016 19:57

Birleşmiş Milletler yetkilileri, Esad rejimi ve muhaliflerin yığınak yaptığı Suriye’nin Halep şehrinde kötüleşen insani durumla ilgili alarm verdi. Yetkililer, elektrik ve su şebekesinin onarımı ile insani yardım için çatışmaların durdurulması çağrısı yaptı. Henüz büyük harekâtlar başlamasa da çatışmalar muhaliflerin kuşatmayı kırdığı güneydeki Ramussa’da yoğunlaştı .

Haberin Devamı

SURİYE’de Esad rejimi ve muhaliflerin yığınak yaptığı Halep kenti için Birlemiş Milletler’den (BM) kötüleşen insani durumla ilgili açıklamalar geldi. Fransız AFP’nin haberine göre Suriye’de BM’nin en üst düzey insani yardım yetkilisi Yacoub El Hillo ve bölgesel koordinatör Kevin Kennedy, şehirdeki tıbbi malzeme ve gıda stokunun tehlikeli şekilde azaldığı uyarısında bulunarak, ya tam ateşkes ya da insani yardım amaçlı haftalık 48 saat süreli ateşkesler yapılması çağrısı yaptı.

ÇOCUKLAR TEHLİKEDE

BM yetkilileri özellikle elektrik ve su şebekesinin tamiri ile insani yardım için taraflardan çatışmalara “mola” verilmesini istedi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye Temsilcisi Hanaa Singer da kentte dört gündür suların kesik olduğunu söyleyerek, “Bu kesintiler bir sıcak dalgasında oluyor ve çocukların ishal gibi kirli su kaynaklı hastalıklara yakalanması riskini ciddi ölçüde artırıyor. Temiz su akışını yeniden sağlama çatışmanın durmasını bekleyemez. Çocukların hayatı ciddi tehlike altında” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

‘HENÜZ BAŞLAMADI’

BM, Halep şehrinde doğudaki muhalif bölgelerdeki 275 bin kişi dahil, 2 milyon kişinin tehlike altında olduğunu ifade ediyor. AFP’ye göre başka tahminler kent nüfusunu muhaliflerin elindeki yerlerde yaşayan 250 bin kişi dahil 1.5 milyon olarak veriyor. Şehirdeki çatışmalar Esad rejimi ve müttefiklerinin 7 Temmuz’da Halep’teki muhalif bölgeyi kuzeydeki Kastillo yolunu kapatarak kuşatma altına almasıyla kızışmıştı. Muhalifler de geçen hafta sonu şehir merkezinin güneyinde askeri akademilerin bulunduğu Ramussa bölgesinden kuşatmayı kırmıştı.

Muhaliflerin oluşturduğu Fetih Ordusu yığınak yaparak tüm Halep’i ele geçirme hedefini ilan etmiş, Esad rejimi ve müttefikleri de en az 2 bin savaşçıyı kente göndermişti. Çatışmalarda rejim ve Rus uçaklarının da bombardıman yaptığı ifade ediliyor. Halep’teki muhalif komutanlardan biri, “emsali görülmemiş bir gaddarlıkla hava saldırıları düzenlendiğini” söylerken, “Rejim misket ve vakum bombaları kullanıyor” dedi. AFP’ye konuşan muhalif komutanlardan Yasser Abdulrahim, “Büyük çarpışma henüz başlamadı. Daha fazla takviye bekliyoruz ve düşman hatlarındaki en zayıf noktaları bulmaya çalışıyoruz. Çatışmaların çoğu Hizbullah ve İranlı savaşçılara karşı Ramussa bölgesinde yaşanıyor” dedi.

Haberin Devamı

Halep alarmı

BİLGİ NOTU

Halep şehrinde ilk büyük çatışmalar 2012’de başladı. Şehir merkezinin batısı rejim kontrolünde. Doğusu muhaliflerin elinde. Şeyh Maksud semti ise Suriyeli Kürtlerin partisi PYD’nin denetiminde. 

BBC, SURİYE’DEKİ İNGİLİZ ASKERLERİNİ GÖRÜNTÜLEDİ

İngiliz yayın kurumu BBC, Suriye’de cephede görev yapan İngiliz özel kuvvetlere ait olduğunu iddia ettiği fotoğraflar yayınladı. Fotoğraflar geçen haziran ayında, ABD’nin desteklediği muhalif gruplardan Yeni Suriye Ordusu adlı örgütün Suriye-Irak sınırındaki el Tanaf kentindeki üssüne yönelik IŞİD saldırısının ardından çekildi.

BBC, özel kuvvet askerlerinin bölgede savunma rolünü üstlendiğinin tahmin edildiğini aktardı. İngiltere Savunma Bakanlığı fotoğraflara ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı. İngiliz parlamentosundaki hararetli tartışmaların ardından 2 Aralık 2015’te onaylanan tezkere ile İngiltere, IŞİD’e karşı Irak’a yürüttüğü hava saldırılarını Suriye’yi de içine alacak şekilde genişletmişti.

Haberin Devamı

HALEP NEDEN ÖNEMLİ

İngiliz yayın kuruluşu BBC, İngiltere Kraliyet Silahlı Kuvvetler Enstitüsü’nden uzman Shashank Joshi’nin görüşlerini aktararak şehrin neden içsavaşta kritik konumda olduğuna dair bir analize yer verdi:

- Şehir, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırına yaklaşık 50 km mesafede ikmal hatları
açısından kilit öneme sahip bir yer.

- Rus hava saldırıları ve Halep’in batısındaki baskı arttıkça bunun yükü sivillerin omzuna biniyor. Bu da nihayetinde Avrupa’ya mülteci akınına etki edebilir.

- Muhalifler Halep’te bozguna uğrarsa rejime ilaveten IŞİD ve Suriyeli Kürtler de avantaj sağlayabilir. Tersi olursa, muhaliflerin bölgedeki destekçilerinden Rusya ve İran’a ek baskı olabilir. Özetle Halep jeopolitiğin belirlenmesinde bir etken.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!