Güncelleme Tarihi:
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya’da, mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Fidan, Rusya Dışişleri Bakanlığı binasında gerçekleşen görüşme sonrasında ortak basın toplantısında konuştu.
Türkiye ve Rusya’nın birbirini iyi tanıyan ve temas halinde ülkeler olduklarını vurgulayan Bakan Fidan, şunları söyledi: “Samimiyete dayanan güçlü iletişim kanallarımız mevcuttur. Gerek ikili gerekse bölgesel konularda istişarelerde bulunduk.
YOĞUN ÇABA HARCIYORUZ
Karadeniz Girişimi (Tahıl Anlaşması), gündemimizin en üst sıralarında yer aldı. Türkiye, Tahıl Anlaşması’nı yeniden hayata geçirmek için yoğun çaba harcıyor. Ülkemizin yoğun çaba ve katkılarıyla BM yeni bir öneri paketi hazırladı. Bunun, girişimin canlandırılması için uygun bir zemin teşkil ettiğini düşünmekteyiz. Rusya’nın taleplerini daha iyi anlamaya ve karşılamaya çalışan bir süreç var. Bu oldukça karmaşık bir süreç. Çok fazla detay var. Sayın Bakan ve ekibiyle bunları tartıştık.”
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 4 Eylül’de Soçi’de görüşeceğini hatırlatan Fidan, Lavrov ile görüşmelerinin liderlerin yapacağı görüşme öncesinde bir hazırlık niteliği de taşıdığını söyledi.
Bakan Fidan, Ukrayna’daki savaşın da görüşme gündeminde önemli yer tuttuğunu belirterek Türkiye’nin arabulucu rolünü üstlenmeye devam edeceğinin altını çizdi.
“BATI SÖZÜNDE DURMADI”
Rus tahılının ihracatıyla ilgili olarak Batı’nın sözünde durmadığını ifade eden Lavrov ise, “Birleşmiş Milletler ile yapılan anlaşmadaki taleplerimiz karşılandığı zaman, tahıl anlaşmasına döneceğiz” dedi.
Bakan Fidan’ın bugün Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya gelmesi bekleniyor.
ABD’NİN ALTERNATİFİ TUNA ROTASI
- Türkiye, Rusya’nın 18 Temmuz’da tek taraflı olarak çekildiği Karadeniz tahıl anlaşmasının tekrar işler hale gelmesi için çabalarını sürdürürken, ABD yönetimi Ukrayna tahılına alternatif rotalar bulma arayışında. Reuters haber ajansına konuşan ABD Dışişleri yetkilileri, Washington’ın bu doğrultuda Tuna nehri rotasında yeni bir güzergâh oluşturmak için Romanya ve Moldova ile temas halinde olduğunu aktardı. Tuna rotasının NATO karasuları içinde kalması nedeniyle ABD’nin bu alternatife önem verdiğini belirten yetkililer, söz konusu güzergâhta taşınabilecek tahıl miktarının iki katına çıkarılması için çalışma yapıldığını belirtti.