Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’nin Trablus Büyükelçisi Serhat Aksen, doğudaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter’in 4 Nisan’da Trablus’u ele geçirmek için saldırı başlatmasından sonra Libya’da yaşanan gelişmeleri Hürriyet’e anlattı. Trablus Büyükelçiliği’nin kapatılmasının şu aşamada söz konusu olmadığını ve büyükelçiliğin tam kadro görev başında olduğunu vurgulayan Büyükelçi Aksen, Trablus’ta üslü BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) ‘Öfke Volkanı’ adı altında Hafter’in güçlerine karşı saldırı başlattığını bildirdi. Büyükelçi Aksen, gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi:
YAKLAŞIK 700 TÜRK ÜLKEDE: “Büyükelçiliğimiz güvenli ve şu aşamada risk altında değil. Zaten açık olan diğer tüm büyükelçiliklerle irtibat ve koordinasyon halindeyiz. Kayıtlı yaklaşık 700 vatandaşımız Libya’da bulunuyor. Birçok kez yaptığımız duyurularla vatandaşlarımızdan çatışma bölgelerinden uzak durmalarını ve acil durumda bizleri günün her saatinde haberdar edip yardım talep edebileceklerini bildirdik. Sizinle konuştuğum an itibarıyla bize gelmiş olumsuz bir durum yok.
HAVAALANINDA ÇATIŞMA: Ülkedeki duruma gelince, çatışmalar Trablus merkezinin güney ve güneybatısında merkeze 25 ile 40 kilometre arasındaki uzaklıkta bulunan alanlarda yaşanıyor. Çatışmaların yaşandığı bir diğer yer de 2014’ten bu yana kullanılmayan ve kapalı olan Trablus Uluslararası Havaalanı’nın olduğu bölge. Herkes burayı şu anda kullanılan havaalanı sanıyor. Bu doğru değil. UMH, Aziziye bölgesindeki çatışmalarda Hafter güçlerinin ağır kayıplar verdiğini açıkladı. Hafter’in birliklerine karşı ‘Öfke Volkanı’ olarak adlandırılan bir operasyon başlatıldığını ve operasyonunun hedefinin sadece savunma değil, Hafter birliklerini geri püskürtme olduğunu, önemli başarılar elde ettiklerini duyurdular. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.”
ÇAVUŞOĞLU’NDAN TELEFON: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Libya UMH Dışişleri Bakanı Muhammed Tahir Siyala ile telefonda görüştü. Edinilen bilgiye göre Çavuşoğlu, gelişmelerden Türkiye’nin duyduğu endişeyi dile getirerek, taraflara itidal çağrısında bulundu. Çavuşoğlu, Türkiye’nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve BM Libya Özel Temsilcisi’nin ülkede gerginliğin azaltılması yönündeki çabalarına tam destek verdiğini vurguladı. Dışişleri Bakanlığı da yazılı bir açıklama yaparak, itidal çağrısını yineledi.
ÇATIŞMA GÜNLÜĞÜ
Libya’nın doğusundaki askeri güçlerin lideri General Halife Hafter’in, 4 Nisan’da başkent Trablus’u ele geçirmek için başlattığı saldırı sürüyor. BM ve NATO’nun tanıdığı Trablus’ta üslü Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ise Hafter’e bağlı ‘Libya Ulusal Ordusu’na (LUO) karşı ‘Burkan al-Gadab (Öfke Volkanı)’ operasyonunu başlattı.
Trablus’taki UMH hükümetinin yaptığı açıklamaya göre geçen perşembeden bu yana çatışmalarda en az 35 kişi hayatını kaybetti. Onlarca kişi ise yaralandı.
UMH’ye bağlı askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Hafter’e bağlı silahlı güçlerin ele geçirdiği Trablus Uluslararası Havalimanı’nın UMH’ye bağlı birlikler tarafından dün sabah saatleri itibarıyla geri alındığı belirtildi.
Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Hafter’in ele geçirmek için saldırı başlattığı Libya’nın başkenti Trablus’ta 2 bin 200 sivilin yerinden edildiğini, bazı çatışma bölgelerinde ise sivillerin kapana kısıldığını duyurdu.
ABD: ASKERİ ÇÖZÜM YOK
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ülkesinin Hafter’in Trablus’a askeri harekâtına karşı olduğunu söyledi ve siyasi görüşmelere geri dönülmesi çağrısı yaptı.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Libya’da yükselen tansiyonun düşürülmesi ve müzakere masasına dönülmesi çağrısında bulundu.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in Sözcüsü Dimitriy Peskov, tüm tarafları, çatışma ve sivil can kaybına yol açacak girişimleri reddetmeye çağırdı.