Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Tiflis’e Başbakan Gitti

Güncelleme Tarihi:

Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi Tiflis’e Başbakan Gitti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 05, 2008 00:00

Ağustos ayının sıcaklığı Gürcistan’da kolay kolay sona ermeyecek gibi görünüyor. Saakaşvili’nin Güney Osetya’ya zamansız ve yanlış hamlesi Tiflis’de iç politikada taşları yerinden oynatmış durumda. Gürcistan’da muhalefet Eski Meclis Başkanı Nino Burjanadze’nin etrafında toplanmaya başladı.

Haberin Devamı

Muhalefet, 7 Kasım 2007’de meydana gelen muhalif gösterilerin birinci yıldönümünde Tiflis’de yeniden sokağa dökülmeye karar verdi. Saakaşvili, 7 Kasım 2007'de Tiflis'te muhalefet yanlıları ile polis arasında çıkan sokak çatışmalarının ardından ülkede olağanüstü hal ilan ederek bağımsız televizyon ve radyoları kapatmıştı. Erken seçim çağrılarına başlayan Burjanadze çevresinde toplanan muhalefetin Kasım ayı içerisinde bir parti kurması bekleniyor. Burjanadze, "Rusya Federasyonu ile girişilen savaş sırasında yapılan hatalar yüzünden ülkeyi ciddi bir siyasi krizin beklediğini" iddia ediyor.

Gürcistan Devlet Başkanı Mikheil Saakaşvili’de 2009 yılında olabilecek muhalafet gösterilerini ve erken seçim ihtimalini engelleyebilmek için önlemler almaya başladı. Söz konusu önlemler paketi içerisinde Saakaşvili, Ağustos savaşının hemen ardından 6 Eylül’de İstanbul’da gece kulüplerinde eğlenen reformcu başbakan Lado Gurgenidze’yi görevden alarak yerine 27 Ekim’de Ankara Büyükelçisi Grigol Mgaloblişvili’yi atadı. Aslında, 2004 yılında iktidara gelen Saakaşvili’ye başbakan dayanmıyor. Gül Devrimi’nin ardından başbakan olan Zurab Jivanya, 3 Şubat 2005’te gizemli bir şekilde ölmüştü. Jivanya’nın gelen Giorgi Baramidze 15 gün vekalet ettikten sonra koltuğu 17 Şubat 2005’te Zurab Nogaydeli’ye devretmişti. Nogaydeli görevi 22 Kasım 2007’de Gurgenidze’ye devretmişti.

Eski Başbakan Gurgenidze’nin, ekonomik krizle mücadele çabalarını denetleyecek komisyonun başına geçeceği açıklandı. 37 yaşında bir teknokrat ve eski bankacı Gurgenidze hükümet karşıtı bir dizi gösterinin ardından ülkeye yabancı yatırımları çekmek ve ekonomik büyümeyi sağlamak amacıyla başbakan olmuştu. Ancak, Ağustos savaşı Gürcistan’ın yabancı yatırımcıların gözündeki cazibesini bitirdi. Gürcistan, gerek uluslararası petrol şirketleri, gerekse Azerbaycan ve Kazakistan için doğudan batıya uzanan güvenli bir enerji koridoru olma niteliğini kaybetti. 15 Ekim’de yapılan devlet başkanlığı seçimleri sonrası ikinci Aliyev dönemine başlayan Azerbaycan yüzünü Moskova’ya dönmeye başlarken, Kazakistan’da Batum’da inşa etmeyi planladığı petrol rafinerisini askıya aldı. Böylece, Gürcistan ekonomisinin sağlıklı ilerlemesi sona erdi.
 
Kabinesinde dört yeni bakana yer veren Grigol Mgaloblişvili 35 yaşında. Oxford mezunu. Rusça, Türkçe ve İngilizce biliyor. Genç yaşına rağmen, dış politikaya ve ekonomik konulara hakim. ABD, AB, Rusya Federasyonu ve Türkiye’yi iyi tanıyor. Türkiye ile Gürcistan’ın ekonomik açıdan birbirine entegre olmasına ve bu konuda varolan bürokratik engellerin kaldırılması gerektiğine inanıyor.

Nitekim, Ankara’da büyükelçiliği sırasında da iki ülke arasında insan ve malların serbestçe dolaşması için somut adımlar atabilmiştir. İki ülke arasında vize kaldırılmış, Batum Havaalanı yenilenerek ortak kullanıma açılmış, serbest ticaret anlaşması imzalanmıştır. Ankara’da yüksek bir performans gösteren Mgaloblişvili’yi Tiflis’de zor bir dönem bekliyor. Avrupa-Atlantik dünyası ile bütünleşemeyen, Abhazya ve Güney Osetya sorunlarını çözemeyen, siyasi krize ve erken seçime gebe bir iç politik durum, savaş sonrası yabancı sermayenin ürkmesi ve küresel kriz ile birlikte gelmeye başlayan ekonomik kriz. Mgaloblişvili’den Türkiye’nin çözüm beklediği sorunlarda var. Ahıska Türklerinin gerçekleşemeyen Gürcistan’a dönüş sorunu, inşası sürekli ertelenen Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı, Hıristiyanlaştırma faaliyetlerinden rahatsız olunan Acaristan konusu.

Haberin Devamı

Mgaloblişvili zor konuların üstesinden gelebilecek kadar genç ve yetenekli. Aynı zamanda deneyimli. Baş

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!